I år firar inte vi jul hemma så jag gör inte så vansinnigt mycket julmat, även om det så klart kommer lagas en hel del hemma hos svärmor och ett par saker har jag ju redan gjort här hemma också inför jul.
Jag tänkte ta min julmatspost nu såhär innan helgen. Det blir en ganska sparsmakad uppsättning men jag känner att jag ändå vill samla det någonstans. Vissa saker är så klart försent medan man fortfarande hinner med andra saker. Grava lax hinner man t ex med. Efter jul kommer några fler julmatsinlägg att åka upp på bloggen men de kommer ju troligtvis inte fylla något syfte förrän nästa jul, eller möjligtvis för påsken.
I år har jag än så länge gjort följande grejer
Fläskkorv – istället för julkorv gjorde jag i år fläskkorv. Den blev oerhört lyckad och jag kommer skriva lite mer om den också i samband med en vardagsrätt som jag ännu inte bloggat om.
Kinesiskt smakande sill – som jag skrev om häromdagen. Den är inte avsmakad än men jag har stora förhoppningar om den.
Lammpaté – den har jag ingen länk till eftersom jag inte skrivit om den. Jag glömde nämligen att ta kort på resultatet innan den hamnade i frysen. Recept kommer efter jul.
Förra året gjorde jag:
Kycklingleverpastej – som blev otroligt lyckad. Jag var supernöjd med den. Den hinner ni fortfarande göra innan jul, sätt fart!
Julskinka – Förra året hade jag ju en hel bloggserie om julskinka lagad från grunden. Det är alldeles försent nu men länken går till griljeringen och det är ju inte försent.
Vodkagravad lax – kanske ett lite onödigt recept, vem kan inte grava lax? Hur som helst så kanske det tjänar som påminnelse. Det är nämligen fullständigt nödvändigt.
Sherrysill – en rätt lyckad sillinläggning. Sherry och fisk är en bra kombination.
Köttbullar – de här köttbullarna gjordes inte för jul men det är mina bästa köttbullar. Byt ut lite kryddor mot julaktiga kryddor om ni vill men testa att hålla er till receptet vad gäller kött, stärkels, grädde och ägg. Jag lovar att de här köttbullarna är väldigt bra.
Revben – är ju något jag gör jätteofta på alla möjliga sätt. Till julen brukar jag försöka hålla mig till julkryddor men länken leder er till kinesiskt smakande revben. Byt bara ut kryddorna mot lite pepparkakskryddor och risvinet mot julmust så ska det nog bli bra. En sak bara, ge fan i att förkoka revbenen. Det är ett förbannat otyg och kokningen lakar ur fina köttsmaker. Kör istället länge på låg temperatur i ugnen och ös ofta köttet.
Det var väl det jag hade tänkt mig ungefär. Jag kommer så klart komma med andra inlägg innan jul och efter jul kommer några ytterligare julrecept.
Nu ska jag fundera lite på om jag kanske ska ha en tävling på bloggen. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det.