P1000131b

Kycklingleverpastej

Ju närmare jul ju mer kommer julmaten dominera här. Jag kommer göra det mesta helt själv men det är inte så många saker som går att börja med i förväg. Leverpastejen klarar dock frysen alldeles lysande så den gjorde jag igår.

Det här tycker jag verkligen att alla borde göra. Visst, den smakar inte exakt som köpepastej men vem vill att det ska smaka så? Jag tycker den här leverpastejen är helt överlägsen på alla punkter. Den tar totalt ungefär 1,5 timma att göra så det är inte på något sätt skitjobbigt heller. Jag använder mig av kycklinglever istället för svinlever för att få lite mildare leversmak. Det är inget jag gör riktigt för min egen skull utan jag vet att folk som är lite känsliga för leversmak kan tycka att svinlevern blir lite för tuff i sin metallsmak. Resultatet är en lite smågrynig bakad leverpastej som håller ihop fins och är perfekt på mackan, helst med en klick hemgjord rödbetssallad på.

Har man ingen köttkvarn så kan man istället tina späcket helt och skära ner allt så fint man kan och köra det i en mixer eller matberedare. Man mister den fina grynigheten men resultatet funkar ändå.

För rätt rejält med leverpastej behöver du

450 g kycklinglever, kolla noga på levern innan använding. Jag tycker att det alltför ofta följer med gallblåsor (gröna). Ta bort dem.
400 g späck, fryst och sedan halvtinat (lättare att mala så)
0,5 medelstor lök, finhackad
2 msk smör
4 anjovisfiléer
0,5 tsk malen vitpeppar
1 tsk salt
2 msk potatismjöl
3 ägg
3 dl grädde
2 msk portvin
1 msk konjak

Gör så här

Mal kycklinglevern och anjovisen i kvarnen. Mal sedan direkt späcket också. Jag skär det i remsor lämpliga för matningshålet i köttkvarnen.

P1000131b

P1000133b

När allt är genomkört en gång, blanda levern, anjovisen och späcket ordentligt och kör igenom allt i kvarnen igen. Verkligen en vidrig röra det där.

P1000135b

Stek lökhacket i smöret tills löken är mjuk och låt svalna lite innan du blandar i den i smeten. Blanda sedan ner övriga ingredienser utom grädde och potatismjöl. en halv deciliter grädde och rör ut potatismjölet ordentligt i grädden. Detta för att undvika potatismjölsklumpar. Rör sedan ner ytterligare en halv dl grädde och blanda ordentligt. Häll nu ner grädde-potatismjölsblandningen i smeten och häll också på resten av grädden. Blanda väl.

P1000137b

Fyll i formar och grädda på vattenbad i ugnen i en timma. Ugnen ska vara ställd på 200 °C.

Är du osäker på om det är klart kan du kolla temperaturen. Den ska gärna ligga uppåt 75 °C eller lite mer. Låt leverpastejen svalna ordentligt. Frys in allt som du inte tror att ni kommer sätta i er på ungefär en vecka.

P1000143b