Projekt: Julskinka #4 Urvattning

Dags för en liten kort rapport på julskinkan. Igår hade den legat i lag i 13 dagar och jag tog därför upp den ur lagen, diskade ur kastrullen lade tillbaks skinkan fast den här gången i rent kallt vatten. Köttet har nu mörknat en hel del och den har också dragit ihop sig lite. Precis som sig bör.

Syftet med att ha skinkan liggande länge i lagen är att man ska få in salt i hela skinkan. Detta tar väldigt lång tid och ju tjockare skinkan är ju längre tid tar det. Dessvärre så är inte saltkoncentrationen helt homogen efter två veckor utan det är väldigt mycket mer salt i de yttre delarna av skinkan. Just därför läger man sedan skinkan i vanligt kallt vatten (fem liter). Koncentrationer strävar efter att jämna ut sig och på detta sätt drar man ut salt ur de yttersta delarna av skinkan. Förhoppningen är att man efter denna tid har en jämn salthalt i hela skinkan.

På måndag är skinkan redo för griljering. Det återstår att se om jag gör skinkan direkt då eller om den får vila ett par dagar i kylen. I och med att det är en så förbannat stor skinka så kanske det är bäst att man gör den i tid så man hinner äta upp den.

Tidigare i denna bloggserie:
Projekt: Julskinka #1
Projekt: Julskinka #2
Projekt: Julskinka #3