P1000109b

Stekt inlagd strömming med tillbehör

I helgen lagade jag en riktigt lyxig variant på husmansklassikern Strömming med potatis. Jag såg till att laga lite för mycket strömming för att på så sätt ha rester så att det räckte för att kunna göra en fin vardagsrätt. Ett väldigt husmoderligt och ålderdomligt sätt att tillvarata stekt strömming är att lägga in den i 1-2-3-lag.

Jag gjorde det i lördags när jag tog reda på resterna och igår åt vi den. Tillbehören kanske är lite tråkiga egentligen men jag tycker att det är så här det ska serveras. Självklart skulle det ha behövts en välhumlad lageröl och en snaps också men det var ju tisdag och då är sånt lite ajabaja.

Minnesregeln för 1-2-3-lag som jag har är att det som kostar mest ska man ha minst av och det som kostar minst ska man ha mest av – en del ättika, två delar socker, tre delar vatten.

Du behöver för fyra portioner

8 stekta strömmingar. Det var supergott med ”fyllning” bestående av pepparrot och senap.
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 lagerblad
0,5 kg mandelpotatis, skalad
200 g sockerärtor
1 msk finhackad dill
1 msk god kallpressad rapsolja
en nypa salt
Gott knäckebröd med smör
En rejäl bit västerbottenost

Gör så här

Koka ihop lagen på ättika, socker, vatten och lagerbladet och låt sedan svalna till rumstemperatur. Lägg strömmingarna i en lämplig burk med lock och häll över lagen. Låt stå i två dygn. Faktum är att jag tror två dygn är helt perfekt men det går så klart med både ett dygn och upp till ett par veckor. På två dygn blev fisken precis lagom hård men ändå saftig.

P1000109b

Ångkoka mandelpotatisen. Jag har tjatat om det förr men gör det igen. Det tar ju inte längre tid att ångkoka så det finns ingen anledning att inte göra det. Just den här mandelpotatisen var väldigt torr och fin och hade jag kokat den på vanligt sätt så hade den fallit i bitar totalt.

En väldigt fin grej jag gjorde till den här rätten var en ren chansning. Jag köpte sockerärtor eftersom jag ville ha något lite somrigt till (det är ju verkligen sommarkänsla ute) och jag tänkte först steka den i olivolja och hälla på lite rostade sesamfrön. Men jag kom på att det inte alls passar till såna här svenska smaker. Jag valde helt enkelt dill istället, för svenskare krydda finns knappast och kallpressad rapsolja är något som våra bönders lobbyorganisationer försöker lansera som lyxigt alternativ till olivolja. Missförstå mig inte, jag gillar kallpressad rapsolja och jag har inte ens något emot matlobbying så länge det lobbas för bra produkter.

Jag hettade upp rapsoljan rätt rejält (egentligen tål den inte så hög uppvärmning) och tillsatte sockerärtor, dill och lite salt och fräste under omrörning i ungefär 15 sekunder. På så sätt förloras ingen krispighet. Det här gjorde jag dessutom alldeles innan servering och allt annat var redan upplagt.

Lägg upp allt på tallrik och servera. Det här vore egentligen en sjukt bra lördagslunch med en bra öl till. Jag kan tänka mig en massa olika sorters öl, t ex Bedarö Bitter, Nils Oscar God Lager, Hell, nån Sigtunalager eller nån amerikansk från mikrobryggeri. En snaps skulle det gärna vara också. Här blev det i alla fall en tvåkommaåtta. Det kan inte vara kul jämt.

Avslutningsvis kan man konstatera att ett kilo färska strömmingsfiléer för 35 spänn har räckt till åtta portioner förstklassig mat. Visst har det tillkommit lite kostnad för tillbehören men det är verkligen inte så mycket pengar och då kan man kosta på sig att köpa västerbottenost istället för någon billigare variant. Precis så här älskar jag att laga mat, att använda rester och förädla vidare.