P1000233b

Projekt: Julskinka #5 Slutstriden

I måndags var skinkan färdigurvattnad och efter det fick den vila i en påse i kylen i väntan på ugnsstekning. Igår lade jag sista handen på skinkan och nu på morgonen har den smakats av. Resultatet blev precis lika bra som man någonsin kunde hoppas. Om ett par dagar tror jag bestämt att jag slår ihop alla skinkposterna till en samlad post. Det blir vettigare att ha till nästa år.

Jag kokar inte min skinka. Jag vet att det är vanligt och att många hävdar att det blir saftigare på det sättet men det köper jag inte. Så länge man inte är ute efter någon dopp i gryta så tycker jag att det absolut bästa sättet att göra det här på är att köra den i ugnen på så låg temperatur som möjligt. Kokningen lakar ur smaker ur skinkan på ett sätt som ugnsstekning inte gör och det vill inte jag vara med om. Dessutom tycker jag att 100 °C är för hög temperatur att köra skinkan på, den blir torrare av det. Nej, ni klarar inte av att ligga på lägre temperatur än 100 °C på ett kontrollerat sätt utan ett termobad och även om vattnet bara puttrar lite så ligger ni på precis 100.

Nog tjatat om det. Så här gjorde jag.

Ugnsstekning

P1000233b

Placera en långpanna i den nedre delen av ugnen med ungefär en liter vatten i. Lägg din rimmade skinka med svålen uppåt på ett galler ovanför och stick in en termometer i mitten av skinkan. Sätt ugnen på 75-80 °C och låt skinkan ligga inne tills den är uppe i 65 °C. Grejen är den att ugnar är skitkassa på de där låga temperaturerna så man kan inte riktigt lita på dem. Jag brukar sätta på ugnen i god tid innan och lägga in en termometer och sedan se så att det verkligen stämmer. Tillverkare av normaldyra ugnar garanterar bara termostaten över 200 °C, vilket är helt idiotiskt. Den meta maten lagas ju på lägre temperatur än så. Har ni en snordyr ångugn eller liknande så har ni inte de här problemen.

För mig tog ugnsstekningen ungefär åtta timmar så se till att ha mycket tid på dig.

Griljering

Ta ut skinkan ur ugnen och låt svalna något. Dra sedan av svålen.

P1000236b

P1000238b

Blanda följande ingredienser ordentligt i en skål:
1 dl dijon
1 msk honung
2 äggulor
1 msk potatismjöl

Stryk på blandningen över skinkan.

P1000239b

Strö sedan över ströbröd så att det täcker.

P1000241b

Sätt ugnen på 200 °C. Lägg skinkan i en ugnsfast form och sopa in den i ugnen i 15 minuter. Smält under tiden 50 g smör försiktigt i en kastrull. När de 15 minutrarna gått så ta ut skinkan igen och pensla/häll på smöret över ströbrödet. Dra på grillen på ugnen och ställ in skinkan i ytterligare fem minuter.

P1000247b

Sen är den äntligen klar. Fyra veckors jobb för en jävla grisröv. Låt den svalna och smaka sedan av. Jag smakade av först dagen efter på en macka med apotekets senap. Det var på alla sätt värt de fyra veckorna som jag pysslat om den.

Övriga inlägg om skinkan hittar man lämpligen genom den här länken.