P1000279b

Vår julmat

Nu får det bli en sista post om julmaten. Jag börjar redan bli förbannat trött på den. Med sån här mat så är det som så för mig att själva tillagningen är det roligaste. Man kan verkligen tycka att det läggs ner åt helvete mycket tid för att sedan sitta och äta i typ en timma varpå man blir helt less på maten sedan, men så är det inte för mig. 95% av nöjet är själva matlagningen medan ätningen bara är 5%.

Jag tänkte jag ska sammanfatta julmaten nu i alla fall, mest för min egen skull till nästa år. Julbordet blev väldigt traditionellt men det var så jag ville ha det också. Lite få rätter kan tyckas men det är mycket tid nedlagd på de flesta av grejerna och vi var faktiskt bara fem vuxna som firade jul ihop. Man kan inte göra för mycket mat då om man inte vill äta rester till i påsk. Nästa år kan jag tänka mig att göra något helt annat och bara behålla de viktigaste komponenterna.

Fisk

Gravad lax med hovmästarsås – Jag utgick ifrån ett Mannerströmrecept när jag gjorde hovmästarsåsen och den blev fantastiskt god men hade fel färg. Nästa gång tänker jag skippa sojan, som jag verkligen tyckte var mystisk i såsen. Dock så höjde den smaken lite men färgen kan vara nog så viktig i sån här mat.

P1000279b

Inlagd sill – Vanlig inlagd sill helt enkelt. God och fullkomligt nödvändig på ett julbord

Sherrysill – Som jag hade lagt in själv. Sämst av sillarna och inget jag kommer göra igen. Svärmor älskade den.

Senapssill – Köpt på Hambergs Fisk i Uppsala. Makalöst bra.

P1000280b

Sallader

Grönsallad med granatäpple, solrodfrön och kallpressad rapsolja – Det måste till något syrligt och friskt på julbordet

P1000283b

Coleslaw – Den här har jag inte bloggat om vilket är lite synd för den gjordes på lite speciellt sätt. Jag kanske ska kosta på mig en post om den senare. Den blev väldigt bra.

P1000275b

Rödbetssallad – Rödbetor, majonäs, äpple, gräddfil, lite finskuren schalottenlök, varken mer eller mindre men det passar fint

P1000277b

Kallt

Julskinkan – Har jag tjatat om tillräckligt nu

P1000286b

Leverpastej – God men det blev lite för mycket. Jag är väldigt trött på den nu.

Varmt Färskkorv från Taylors – Jag hade ambitionen att göra själv men insåg att jag inte kan toppa korven från Taylors. Ibland får man helt enkelt kapitulera. Den var sjukt bra.

Köttbullar – Hemgjorda så klart men inget jag har bloggat om. Det borde jag kanske ha gjort för jag har en del trick, bland annat är det lite viktigt i vilken ordning man tillsätter de olika ingredienserna i smeten. Det är också viktigt med grädde, fast det är det ju jämt.

Janssons frestelse – Inte heller något jag skrivit om. Jag gillar en Jansson med rejält mycket anjovis i. Det ska vara mycket mer än i de vanligaste recepten och man ska även använda spadet.

Revben – Här gjorde jag faktiskt exakt som jag har gjort innan och jag kryddade med rosmarin, citron och vitlök. Lite knepigt till jul kanske men jag tycker det passar utmärkt.

P1000290b

Dryck Enkel lageröl – Ja jag älskar egentligen julöl av finare sort men inte just till julmaten för där ska det vara en neutral och enkel öl. Tjeckiska funkar perfekt.

Bäsk – I helt egen regi. Kanske julbordets höjdare, jag är så himla förtjust i snaps till sill. Min snaps har faktiskt aldrig blivit bättre än den här gången. Beskan är inte så dominerande utan den känns mer som en lite beskare OP. Så otroligt nöjd.

Rysk vodka – För folk som egentligen inte gillar snaps.

P1000297b

Sådär ja. Nu var glada julen slut och man kan börja laga roligare mat igen. Det har varit skoj matlagning det här också och det är kul att dyka ner i gamla matlagningstraditioner. Ikväll blir det bara vår familj hemma och vi kan avnjuta texmex och hög musik när ungarna har somnat.

…och jodå, tomten kom. Synd om farfar som missade det.