P1000301b

Två sorters tacos

För att bekämpa julmatsledan så beslutade vi enhälligt i familjen att vi behövde grönsaker och chili, det bästa man kan göra då är att äta tacos. Jag har skrivit om det förr och kommer säkerligen göra det igen. Jag har mina perioder med texmex med jämna mellanrum och har så haft i flera år.

Det eskalerade lite för ungefär ett år sedan och i slutet av hösten var jag nästna lite less på det. Precis i den vevan så köpte jag också Jonas Crambys Texmex från grunden. Jag har inte skrivit om den än men det beror mest på att jag laddat inför en lång och oblyg kärleksförklaring. Den kärleksförklaringen kommer inte idag för det orkar jag inte. Kanske kommer den aldrig. Nöj er med att den gled rakt in på topp-5-listan över kokböcker hos mig. Köp!

Jag var nervös för att köpa den boken då jag under en ganska lång tid har ägnat mig åt texmex. Jag har för längesedan givit upp texmexhyllan på affären och har letat mig till amerikanska recept för att lära mig mer. Nervositeten kom på skam. Jonas Cramby kan ungefär 2400 gånger mer än mig om texmex och det är en fröjd att läsa hans bok, inte bara på grund av att recepten känns genuina utan att vara fascistiska utan också för att språket är lysande. Jag gillar verkligen hur han skriver. I valet av varor föreslår han vettiga kompromisser och förkastar andra, som sig bör. Vissa saker går verkligen inte att ersätta med andra på sätt som man ofta ser i Buffé. Det blir rejält mycket sämre då. Precis såna saker hittar man i hans bok. Jag älskart.

Igår lagade jag i alla fall texmex och mycken inspiration är hämtad från nämnda bok. Jag söker just nu med ljus och lykta efter tortillapress och tortillavärmare så att jag kan börja producera egna majstortilla, de går nämligen nästan aldrig att köpa, vilket gör att jag fint får hålla tillgodo med chipsvarianter och skal. Lite trist. Jag gjorde två tacovarianter och serverade dessa på sånt där hopplöst båtskal som går åt helvete så fort man tar första tuggan. Snyggt men jobbigt.

Taco 1: Det blev en chili på malet kött som jag hade kvar i frysen sedan innan i den första sortens taco, den har jag beskrivit här. Till den hade jag en enkel guacamole som är länkad till härifrån.

Taco 2: Den andra tacosen hade en het räkfyllning som jag återkommer med receptet till och den serverades med mangosalsa som rakt av är från Crambys bok. Jag delar också med mig av det receptet.

Till båda tacosarna så har jag gjort en liten inläggning av Escabeche-stil på blomkål och rödlök, det receptet kommer också. Jag rev också över lite mozzarella – inte så förbannat amerikanskt men väl så gott.

Chiliräkor till fyra tacos

olja till stekning
1 jalapeno, finhackad
1 silverlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
6 skållade och skalade körsbärstomater.
salt och peppar
Skalade räkor, runt 200 g

Stek lök, vitlök och jalapeno tills det har mjuknat i olja.

P1000301b

Tillsätt tomaterna och låt puttra under omrörning tills det har tjocknat lite. Smaka av med salt och peppar. Alldeles innan servering så tillsätts räkorna och röran hettas upp. Låt den inte stå och koka för då förstörs räkorna.

Min variant av Escabeche

1 litet blomkålshuvud, delar i lite mindre delar
2 rödlökar, i ringar
3 dl socker
1,5 dl ättika (12%)
4,5 dl vatten
1 msk spiskummin
1 msk hela korianderfrön
1 msk hela svartpepparkorn
1 lagerblad
2 stora vitlöksklyftor, lite klyftade liksom.

Varva blomkål och rödlök i en burk. Koka upp övriga ingredienser och låt koka i ett par minuter. Slå sedan på lagen direkt över blomkålen och löken i burken. Låt svalna i rumstemperatur och sedan i kyl.

P1000300b

Kan ätas direkt när den har kallnat på grund av att jag fuskar lite genom att hälla på lagen kall. Perfekt tillbehör till texmex.

Mangosalsa (rakt av stulet recept från boken som nämns ovan)

1 mango, skalad, urkärnad och fint hackad
0,5 rödlök, fint hackad
1 msk limejuice
en näve färsk koriander, fint hackad
0,5 jalapeno (Cramby föreslår habanero men jag är inte karl nog för det)
salt

Blanda allt och låt stå en timma i kylen.