Rotmos och fläsklägg

Nyårsafton och jag bloggar om fläsklägg. Knäppt. Vi åt det här igår och det är inget jag anser vara nyårsmat men jag tänker blogga om det idag i alla fall. I kväll är vi bortbjudna så jag tänker varken laga någon nyårsmat eller blogga om nyårsmat i år.

Fläsklägg är en riktig favorit och gör man det rätt så finns det knappt något kött som är bättre. Det passar också utmärkt att bråka/gör pulled pork av. Blä, märkte ni nu hur dåligt uttrycket pulled pork är? Det gick inte att göra ett verb av det utan jag blev tvungen att skriva på ytterst osmidigt sätt. Klassisk brukar man koka köttet och servera med mos gjord på kålrot med lite potatis i; till det en rejäl klick senap. Jag gör istället tre sorters rotfruktspuréer och en sås på senap, vitt vin, dragon och grädde.

För fyra personer behöver du

Fläsklägg
1 kg fläsklägg med ben
1 liter vatten
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
2 msk salt

Rotfruktspuréer
2 palsternackor, slantade
1 kålrot, tärnad
1 liten morot, slantad
4 mandelpotatisar av lite större modell
4 msk grädde
salt och peppar

Dragonsås
2 dl buljong från köttkoket
1 msk torkad dragon
1 msk skånsk senap
1 dl vitt vin
1 dl grädde maizena

Gör så här

Häll vattnet i en kastrull och lägg i fläskläggen. Koka upp och skumma av ordentligt under den första kvarten. Lägg sedan i resten av ingredienserna och koka i ungefär två timmar. Köttet ska vara så det nästan faller isär.

All behandling av rotfrukterna ska ske separat utom kålroten och moroten som ska kokas och puréas ihop. Koka alla rotfrukter separat. Kör dem genom potatispress och puréa genom sil.

I kålroten/moroten tillsätts bara ett par skedar buljong från köttkoket och saltas och peppras efter behov. Potatisen rörs ordentligt med 3 msk grädde och saltas och peppras. Till palsternackspurén sätts 1 msk grädde och sedan saltas och peppras det.

Plocka försiktigt ur köttet från benen, det ska inte vara några som helst problem.

Ta 2 dl buljong från köttkoket och tillsätt vin och dragon. Reducera ner till halva volymen och tillsätt sedan grädden och smaka av med salt och peppar. Red med maizena till lämplig konsistens.

Servera puréerna separat till köttet och såsen.