P1000212b

Sherrysill

Idag kommer det två poster på lite mindre julrätter. Det börjar dra ihop sig nu och det gäller så klart att tajma sin mat bra så att allt är som godast på julafton. Idag gjorde jag bedömningen att det är dags att grava laxen och lägga in sherrysill. Morsan lägger in vanlig sill så det behöver jag inte göra i år.

De här två sakerna klarar man av på lite drygt en halvtimma så ursäkten ”jag hann inte” gills inte. Den enda gångbara ursäkten för att inte grava sin egen lax och lägga in sin sill på egen hand är att man inte har lust. En ursäkt god som någon.

Tyvärr lider båda de här bloggposterna av att vara lite för uppenbara. Det är på gränsen till helt onödigt att posta dem eftersom recepten är så allmängiltiga. Jag postar i alla fall, om inte annat så för att ha mina favoritrecept samlade på ett ställe.

Jag har blivit lite emot alltför krämiga sillsorter de senaste åren, ni vet såna där skärgårdssillar med creme fraiche och currysill och sånt. I ärlighetens namn gillar jag vanlig inlagd sill, tomatsill och matjessill bäst. Den här sillen är lite av en kompromiss. Det är som en tomatsill och kompromissen består i stjärnanis och sherry. Sherry är lite lustigt tycker jag. Det är utmärkt till en massa matlagning, inte minst asiatisk, men den är helt oduglig att dricka. Jag dricker fanimej det mesta men just sherry tycker jag är obegripligt. Nåja, det är ju bra. Det betyder att en matlagningssherry inte tullas på (till skillnad från t ex portvinet som är helt omöjligt att ha kvar någon längre tid).

Det här behöver du till en burk (1 liter)

2 burkar inläggningssill (inte någon snabbvariant)
2 rödlökar, finhackade
1 dl socker
0,5 dl ättika (12%)
1,5 dl tomatjuice
2 msk sherry
2 hela stjärnanis

Gör så här

Vattna ur sillfiléerna ordentligt i ett durkslag och skär dem sedan i bitar. Varva med den finhackade löken i en burk med tätt lock. Toppa med de två stjärnanisarna (knepig plural där, undrar om det är rätt).

P1000212b

 

Blanda övriga ingredienser tills sockret har löst sig helt. Häll det över sill och lök och ställ in i kylen. Låt stå i minst fyra dygn, sen är det bara att sluka den snabbt.