P1000486b

Kinesiska tjocka revben

Tjocka revben har blivit en ny favorit hos mig sedan jag lärt mig göra dem på det i mitt tycke bästa sättet. Igår var tanken att jag skulle krydda dem på lite amerikanskt sätt och servera med bakad potatis och coleslaw men det kändes lite för stabbigt så jag blickade österut istället.

I princip är kryddningen densamma som i den här kinesiska biffgrytan men tillagningssätt och kött är helt annorlunda, även tillbehören. Jag valde tillbehör liknande dem man får till pekinganka men jag fuskade på mandarinpannkakorna och serverade istället med tortillabröd. Min fru fick vetetortillas och kunde göra wraps medan jag fick köra på majstortillas som det minsann inte går att göra några wraps av. Men det blev mycket gott ändå.

Alla borde testa att göra revben på det här sättet. Det är inte jobbigt alls och tar inte mycket aktiv tid, däremot tar det en massa tid i ugnen och ska man göra det måste man se till att ha rätt så feta revben till sitt förfogande. Tillagningen påminner verkligen en hel del om konfittering som innebär att man försiktigt värmer upp kött i en bädd av fett. Vanlig konfittering är anklår som tillagas i ankfett under lång tid på låg temperatur. Här har vi lite samma sak då köttet i revbenen är inbäddat i fett och får gosa till sig där i några timmar. Köttet verkligen faller isär och det är ingen lek att skära upp det. Man måste ha en väldigt vasss kniv och var försiktig för köttet vill liksom glida isär och separera alldeles av sig självt om man lägger lite tryck på det. Jag hade skånska revben, som tas från sidan, till skillnad från t ex småländska revben som mer tas från bogen. De skånska är fetare och har inte sällan även svålen kvar. Svålen skar jag bort innan tillagning.

På något vis är det här enkel mat som dessutom är rätt så nyttig. I alla fall jag äter inte upp fettet utan håller mig till köttet. Tillbehören är väldigt nyttiga och friska.

Det här behöver du till fyra personer

Revbenen
2 kg tjocka revben
2 färska röda chilifrukter, skivade
2 msk finhackad ingefära
4 vitlöksklyftor finhackade
olja för stekning
2 msk ”fem kryddor”, kan läsas om här
0,5 dl sherry
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
salt

Tillbehör
en halv gurka, urkärnad och skuren i stavar
1 burk böngroddar
en förpackning rädisor, fint skivade
ett knippe salladslök, skuren i bitar
tortillabröd
hoisinsås att dippa i och hälla lite över maten

Gör så här

Fräs chili, ingefära och vitlök i olja tills de har mjuknat lite. Tillsätt då kryddblandningen och fortsätt steka tills det doftar gott. Häll då på sherry, vatten och lägg i buljongtärningen. Reducera till ungefär hälften.

P1000486b

Häll marinaden över köttet i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 125 °C och ställ in köttet. Ös ungefär en gång i halvtimman och låt stå i fyra timmar. Sänk sedan temperaturen till ungefär 75 °C och fortsätt ösa varje halvtimma. Låt stå inne i minst en timma till. Det kan stå längre utan att ta skada av det så det är bara att anpassa till övrig servering. Innan servering så skär försiktigt ut rejäla skivor av köttet. Servera på tallrik och låt folk som äter plocka åt sig av tillbehören. Det är prima att servera öl till det här.

P1000488b

På det hela taget är det här ett sånt fantastiskt sätt att laga revben på. Man kan inte föreställa sig hur mört, saftigt och fint det blir. Det är svårt att förmedla det i bilder så ni får helt enkelt lita på mig.