P1000467b

En kväll i augusti

Utanför var det -15 °C och flög lite snö medan det däremot i det johanssonska köket var slutet på augusti och kräftskiva. Jag frostade ur frysen för ett par dagar sedan och hittade då fyra kilo kräftor. Vi hade väl inte direkt glömt bort dem men de funkade nu i alla fall som påminnelse om sommaren så vi slog till på ett par kilo igår kväll.

Det är faktiskt inte så ovanligt med kräftskivor på vintern hos oss då vi i regel skaffar rätt så mycket svenska kräftor när det är säsong och fryser ner dem kokta och klara. Är det något som tål frysning bra så är det kräftor.

Receptmässigt så är det inte så mycket att orda om kräftorna. De är kokta av svärmor och himla goda. Jag klurade ett tag på tillbehören då jag inte alls var speciellt sugen på västerbottenpaj. Det är väl gott i och för sig men nog fan är det lite för förutsägbart? Jag hade en massa storsvulna planer men det slutade med att jag kompromissade lite med mig själv och bantade ner till två tillbehör och en sallad. Salladen bestod av skivad blomkål, schalottenlök, ättika, socker, salt och peppar så det var inget speciellt och de två tillbehören var hemgjorda chips på sötpotatis och en omelett med västerbottenost och trattkantareller. Chipsen blev riktigt bra och då brukar jag ändå säga att jag inte gillar sötpotatis. Jag kan väl i alla fall kasta iväg recepten på omeletten och chipsen. Omelett har jag nog skrivit om förr men det skadar kanske inte att göra det igen.

Du behöver

2 stora sötpotatisar, skurna i 1 mm tjocka skivor
olja till fritering
salt
2 ägg
2 msk vispgrädde
1 msk vitt vin
salt och peppar
1 näve torkad skogssvamp, lagd i blöt i ungefär en timma
smör till stekning
2 dl riven västerbottenost
1 färsk tomat, skivad

Gör så här

Börja med chipsen för de tar faktiskt ganska lång tid. Hetta upp oljan till 120 °C och lägg ner chipsen. Låt dem ligga där i ungefär en timma. Vill man göra krispiga chips själv så är nyckeln långsam fritering. Kör man på ”normal” friteringstemperatur på runt 180 °C så kommer man bränna chipsen innan de är krispiga. När chipsen är klara låt dem svalna upphängda i frityrkorgen. Salta lite.

P1000467b

P1000472b

Hemligheterna för att lyckas med omelett av det här lite tunnare slaget är att ett par men gör man så här så går det bra. Stek svampen i smör och salta och peppra. Lägg undan svampen och lägg i mer smör i pannan, inte mer än 1 msk, för mycket smör gör det svårare att lyckas. Rör ihop ägg, grädde och vin med en gaffel, salta och peppra. Pannan ska absolut inte vara för varm. Det är vettigt om den står på typ tvåan (på en sexgradig skala). Slå nu ut omelettsmeten i mitten av stekpannan. Rör INTE i smeten utan låt den bara stå där. Har man en tjockare omelett måste man röra men det ökar också risken för att den bränner fast. Jag tycker hur som helst att tunna är bättre. När ytan inte är rinnig längre lägger du på den rivna osten. Gör du det innan så kommer omeletten bränna fast i botten. När osten smält ner lägger du på svampen och den skivade tomaten och häller ut omeletten på en tallrik. Häll lite försiktigt så är det en baggis att vika över den över sig själv som på bilden, det fixar du i en rörelse när du häller ut den.

P1000479b

När man äter kräfter ska man dricka snaps. Jag var ute med jobbet på torsdagskvällen och var inte överdrivet sugen på alkohol. Vi drack folköl till maten men reglerna är väldigt tydliga på att snaps krävs så det var bara att fint underkasta sig och hälla upp en. Vi körde på min hemgjorda som är så otroligt fin nu.

P1000481b