P1020791

Årets sill 2013 – Kinesiska smaker

Varje år måste det testas en ny sillinläggning av något slag, det är en oskriven julbordsregel. Alla vet också att alldeles oavsett hur man laborerar med sillen så kommer ändå de traditionella sorterna vara bäst, men det hindrar oss inte från att hoppas på den där suveräna fullträffen just i år.

Jag är stor älskare av vanlig inlagd sill (och småvariationer av den i form av dillsill, löksill och brännvinssill) och de uppiffade sorterna senapssill och tomatsill. I övrigt gillar jag fina anjovissorter. Sillsorter baserade på creme fraiche och sånt anser jag lite för fjäskigt och opassande till sprit. Nej det är svårt med sillen. Samtidigt så gillar jag det okonventionella och osvenska och med sillen så har man ju ändå en fin möjlighet att våldta de svenska traditionerna och riskera att bli uthängd på Avpixlat.

I år har jag varit så himla fixerad vid kinesiska smaker så jag fortsätter med det temat till sillen. Jag lade in sillen igår och den kommer inte smakas av förrän på julafton så än så länge är vi inte hundra på om den är god men jag har ändå mer förhoppningar på den här än vad jag har haft på länge på mina specialsillar till jul. Det känns som att den här smakkombinationen borde fungera. Vill du hänga med på årets sillchansning så kan du följa det här receptet.

Du behöver

1 burk inläggningssill
6 limeblad
lite rödkål
1 msk hel sichuanpeppar
1 tsk hel svartpeppar
2 stjärnanisar
2 msk kinesiskt risvin
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten

Gör så här

Börja med att rosta sichuanpepparn och stjärnanisen i en torr kastrull. Se till så den inte bränner. Tillsätt sedan vatten, ättika, socker, risvin och svartpeppar. Koka upp lagen och rör om tills allt socker löst sig. Låt svalna helt.

Skölj sillfiléerna ordentligt i kallt vatten och skölj också av limebladen. Hacka rödkålen lite grovt. Skär sillfiléerna i lagom bitar.

P1020791

Varva sill, limeblad och kål i en burk med tätt lock. Häll på lagen och låt stå i minst fyra dagar.

Har vi lite flyt så passar det med en julsnaps till det här.