P1050608

Tlacoyos – mexikanska majsmjölsknyten

Tlacoyos är majsdegsknyten och mexikos svar på dumplings. Ofta är de fyllda med någon typ av bönröra, så också i min variant.

Alla länder eller matregioner verkar ha sin variant av maträtt baserad på fylld deg. Vi har dumplings, kroppkakor, piroger, coxinha och tusentals andra saker. Det finns fler sorters fylld deg i Mexiko också men tlacoyos är i alla fall en grej på samma tema som ovanstående.

Det här är sån där mat jag suttit och spanat efter länge. De flesta recept jag sett har varit nästan halvfabrikatsbaserade där knytena är fyllda med någon färdig bönröra. Jag misstänker att det är sjukt vanligt att köpa sånt i Mexiko så det pajar knappast autenciteten. Dock har ju så klart jag lite svårt att få tag på det. …eller det går men det blir så himla dyrt att beställa konserver från andra länder. Lite puckat miljömässigt är det minsann också om jag ska sitta och impoertera en låda konserver från England.

Jag tittade mest på det här receptet från Mexico in my Kitchen, men som ni kommer se nedan så gjorde jag saker väldigt annorlunda ändå. Hennes recept på degen var som ni också kommer se ett rent helvete och igår hatade jag henne ett litet tag och bestämde mig för att straffa henne och Mexiko genom att fritera mina tlacoyos istället för att torrsteka dem (oj, vad Mexiko måste ha känt sig straffat). 

Den här maten går mycket väl att äta helt vegetarisk. Jag stekte bönorna till refried beans i baconfett bara för att jag hade det kvar sedan förr och för att jag tycker det är gott. Vill ni ha det vegetariskt så kör ni bönorna i olja. Jag kategoriserar maten som vegetarisk trots att jag använt baconfett och dessutom förespråkar det.

Du behöver

Tlacoyos

2 dl masa harina
3 dl hett vatten
0,5 tsk salt
en halv silverlök, strimlad
1 röd chili, finhack
två vitlöksklyftor, skivade
2 msk baconfett
1 burk svart bönor, avrunna och sköljda
saft från en lime
salt och svartpeppar

Övrigt

salsa verde, köpt eller hemgjord
avokado, klyftad
2 rädisor, tunt skivade
några paprikaringar
några tunna rödlöksringar
salladsost, smulad
creme fraiche utrörd i vatten
sriracha eller annan hot sauce
färsk koriander

Gör så här

Vi börjar med refried beans. Det är ett litet lättlagat tillbehör som passar till all texmex. Jag gör den faktiskt på flera olika sätt och det finns också tusentals recept på nätet.

Fräs lök, vitlök och chili i baconfett tills löken är mjuk utan att ha tagit färg. Tillsätt sedan bönorna och låt stå så några minuter och fräsa. Mosa sedan bönorna med en gaffel. Det räcker med att du mosar ungefär 2/3 av alla bönor, då tycker jag det blir fin konsistens på bönröran. Avsluta med att blanda ner limesaften och smaka av med salt och peppar. Ställ undan att svalna.

P1050608

P1050611

P1050612

Nu gör vi tlacoyos. Receptet hos Mexico in my kitchen är jävligt otydligt på mängderna masa harina och vatten, men antyder i mina ögon att man ska ha ungefär lika mycket av varje, så jag började med det, klappade ihop till en deg och försökte sedan göra knyten.

P1050613

P1050615

Det gick ju åt helvete. Ni vet så där maximalt irriterande åt helvete. Jag försökte lappa ihop skiten, blodtrycket steg, jag satte mig ner, tog en öl och blandade sen in mycket mer vatten i degen. Efter proportionerna redovisade ovan så blev degen smidig och bra. Då ska det sägas att jag började med 2 dl masa harina och 2 dl hett vatten. Detta blandades ihop till en skitdeg. Då tillsatte jag 1 dl ljummet vatten som jag arbetade in i degen för at få den bra. Allt vatten var alltså inte hett, lite for the record. Nästa gång kommer jag testa att ha allt vatten hett men vill ni vara säkra på att lyckas så gör ni exakt som mig. Ni kanske kan skippa alla svordomar och könsord, men aggression är ofta den bästa kryddan på maten (Va? Är det?).

Dela upp degen i fyra lika stora bitar och forma dem en och en till en tjock platta. Lägg en klick refried beans på plattan och tryck vik över. Egentligen ska de här ha en annan form men jag körde klassisk pirogform (jag straffar fortfarande Mexiko för incidenten med skitdegen).

P1050618

Hetta upp 2 dl olja i en stekpanna och fritera/Stek dem på båda sidor rätt så länge på medelhög temperatur. De ska bli riktigt krispiga och gyllenbruna. I de flesta recept jag sett så torrsteker man dem istället men vafan, friterat är ju alltid godare. Gör hur ni vill, jag ser sällan något egenvärde i autencitet.

P1050620

När tlacoyosarna är klara så lägg upp dem på tallrikar. Häll på ordentligt med salsa verde och toppa sedan med avokadoklyftor, rädisskivor, paprikaringar, rödlök, salladsost, utspädd creme fraiche och koriander. Justera sedan styrkan genom att hälla på hot sauce efter smak.

P1050634