P1000631b

Glutenfria kroppkakor

Först av allt ska det sägas att det inte är jag som har lagat det här, utan det är min fru. Hon heter Emma och är från Småland och där kan man minsann baka kroppkakor. Faktum är att man inte gör mycket annat, man går runt och pratar med lite löjlig dialekt och så lagar man kroppkakor.

Hur som helst så hindrar ju inte det mig från att stjäla hennes talang och blogga om maten. Det finns ett värde i det med tanke på att de är glutenfria och det är ont om vettiga glutenfria recept. För det allra mesta så får man som glutenintolerant nöja sig med sämre grejer att kasta in i kakhålet. De absolut bästa glutenfria bröden är inte i närheten av de tråkigaste Pågenlimporna på affären och att äta fantastiskt och nybakat lavain med onödigt mycket pålägg är något jag bara fantiserar om. Kroppkakorna däremot blir nästan bättre på glutenfri mix än på vanligt vetemjöl, de blir både lättare att göra och saftigare. Det låter orimligt och tror ni mig inte så testa. Receptet skiljer sig inte alls så mycket från standardrecepten på kroppkakor.

Ett sak att notera är att det i det här fallet inte är så kritiskt med vilken glutenfri mix man använder. Skriver man ner ett recept på glutenfritt bröd så ska man normalt sett skriva ner vilken mix man har använt för de är så olika. Inte olika bra utan olika till karaktären, och det mix som funkar för ett bröd kanske inte funkar till ett annat och tvärtom. Här ska mjölet bara binda och det blir inte alls lika kritiskt. Vi har använt Finax mjölmix. Eftersom jag verkligen avskyr matbloggar som alldeles uppenbart är sponsrade så vill jag vara noga med att påpeka att jag har tamefan varenda mjölmix hemma och alla utom ett som heter ”Lailas” är likvärdiga men fungerar olika. Lailas är värdelöst och inte användbart till något. (Tillägg: Nu berättar min fru att Lailas mjölmix går att använda till kroppkakor, så då finns det ändå ett användningsområde).

Nu till receptet.

Du behöver för sex portioner

Deg
1,5 kg vinterpotatis, fast eller mjölig spelar ingen roll när man gör kroppkakor på kokt potatis.
3 ägg
4 dl Finax mjölmix
2 tsk salt

Fyllning
200 g rimmat fläsk, smått tärnat
2 gula lökar, finhackade
smör till stekning
0,5 tsk nymald svartpeppar
0,5 tsk nymald kryddpeppar
salt efter smak

Tillbehör
Lingonsylt
skirat och klarnat smör

Gör så här

Koka potatisen, pressa den och låt den sedan svalna. Det här kan göras långt i förväg. Blanda ner övriga ingredienser med ta bara 3 dl av mjölmixen. Mängden mjöl beror också av stärkelsehalten i potatisen och det kan man ju aldrig riktigt veta. Det är lite fingertoppskänsla som gäller. Justera texturen med mjölmixen och sikta på en deg som inte klibbar fast på händerna men gör den inte för hård.

Nu kan det vara dags att steka fyllningen. Stek lök och fläsk i smör och tillsätt svartpeppar och kryddpeppar. Traditionellt använder man bara kryddpeppar men vi tycker det blir godare med en kombination. Smaka av med salt och låt stå i pannan och svalna. Det här går också att förbereda långt innan.

P1000631b

Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt 0,5 msk salt per liter vatten. Det är lättare ju större kastrull du har.

Rulla ut degen till två korvar och dela varje korv i nio puckar.

P1000633b

Att montera ihop kroppkakorna är väldigt enkelt (speciellt för mig eftersom min fru gör det), lägg bara ner en puck plant och tryck en liten grop i den. Lägg i en sked fyllning och mecka ihop kanterna så att du får en boll.

P1000636b

Gör klart alla kroppkakorna på det sättet.

Lägg ner ungefär hälften i taget i kokande vatten. Man ska inte stormkoka kroppkakorna men det är ingen risk för även om det kokar massor när du lägger ner dem så kommer kroppkakorna kyla vattnet till i bästa fall sjudande. Dra ner till fyran (på sexgradig skala) när du lagt i kroppkakorna så ordnar det sig. När de flyter upp så börjar du ta tid – de ska sjuda i ytterligare fem minuter sen direkt tas upp och serveras.

Servera med skirat och klarnat smör och lingonsylt. påkostsallad till det är också gott. Vi gjorde en på morot, kålrabbi och broccoli, men fotade inte den. Vissa verkar äta kroppkakor med ovispad vispgrädde istället för smör och jag hade för mig att min fru gör så. ”Nej för fan, aldrig, det är till raggmunk man har det”, blev svaret (???). På det hela taget ska man nog försöka undvika att avla på smålänningar, det verkar vara något fel på dem. Men kroppkakor kan de i alla fall göra och här är ju skadan redan skedd så jag får väl göra det bästa av situationen.

Tillägg

Jag kom på att jag ska nämna en grej. Kroppkakor är ju som alla vet nästan den bästa uppvärmningsmaten som finns då de är precis lika goda dagen efter. Man kan göra dem ännu godare genom att steka på dem dagen efter i smör och alltså inte värma dem i mikron. Då blir de dessutom mycket mer smakliga att se på.