224399

Stekt hälleflundra med pepparrot och brynt smör

Av alla fiskar som finns så måste ändå hälleflundran vara en av de bästa. Nu kan jag ju inte precis stoltsera med att ha ätit så vidare värst många olika sorters fisk men av de jag har ätit så kan det faktiskt vara så att hälleflundran ligger i topp. 

Plattfisk är lite förrädiskt att köpa och man måste kolla upp varifrån den kommer och hur den är fiskad. Leta efter MSC-märkningen eller köp odlad. Bottentrålad plattfisk är ett elände som förstör haven och då ska man nog hellre avstå. En annan sak att tänka på är lurendrejeriet med hällefilé, som man brukar kunna hitta på affärer för bra mycket mindre än vad hälleflundran kostar. Det är en helt annan fisk som inte alls är lika bra. Den är inte helt äcklig men jag ogillar namngivningen som känns som gjord för förväxling.

Det här är ett av mina absoluta favoritfiskrecept. Så otroligt enkelt med i det närmaste triviala smaker men det funkar ändå så himla bra.

Allt passar perfekt ihop.

 

Du behöver för tre personer

500 g hälleflundrafilé
smör till stekning
50 g smör för bryning
500 g potatis av god sort
50 g pepparrot
salt och peppar

Tillbehör
gröna ärtor
någon typ av skott, jag körde solrosskott

 

Gör så här

Tornera potatisen och ångkoka den sedan. På så sätt faller den inte sönder. Smält smöret på medelvarm temperatur. Låt stå lite till men ha koll på smöret hela tiden. Det ska bli brynt men inte brännas. När det börjar dofta knäckigt och är gyllenbrunt så är det klart.

Dela upp fisken i portionsbitar och salta och peppra. Stek i mycket smör, mycket mer än du tror, på medeltemperatur. Jag har en snabb termometer med väldigt fin spets som är perfekt för sån här övervakning (köp en sån) och med den ser jag till att ta tempen på fisken. Vänd ett par gånger under stekningen, när kärntemperaturen är 45 °C är fisken klar. Det här är alldeles för fin fisk för att överstekas så gör inte det.

Riv nu pepparroten. Det är absolut inget som går att förbereda långt i förväg då riven pepparrot snabbt tappar många flyktiga smaker. Den ska vara alldeles färskriven när man äter. Servera maten direkt när fisken är färdigstekt. Lägg upp potatis och fisk, dundra på en rejäl hög med riven pepparrot på fisken och strila över brynt smör. Lägg på lite ärtor och skott.

Vi drack för övrigt ett jättebra vin till maten, Couvent des Jabobins Bourgogne Blanc. Maten är smörig och smakerna är väldigt rena och då passar det fint med ett lite fylligare vitt vin med en del fatkaraktär. Jag är lite emot såna där viner som smakar alltför mycket smörkola men till sån här mat kan det ändå funka. Det här vinet är lagom smörigt i smaken men samtidigt finns det mycket citrustoner i det så det friskas upp lite känns det som. Perfekt till maten var det.

224399