P1000653b

Vinkokt färsk fläskkorv

Igår hade vi lite slut på matinspiration här hemma men vi ville ändå äta något gott till flaskan med lyxigt vin som vi hade kvar hälften av sedan alla hjärtans dag i torsdags. Vi beslutade oss för att handla på oss lite smått och gott och mumsa i oss det efter att ungarna somnat.

Sen blev det så klart ändå så att jag inte kunde låta bli att laga ett par grejer, dels lite marinerade skogschaminjoner, dels lite vinkokt färskkorv som vi hade i frysen. Korven blev så himla bra så jag måste göra en post om den.

Här handlar för övrigt nästan allt om kvaliteten på korven. Jag hade två färska fläskkorvar från Taylors&Jones kvar i frysen och dessa fick det bli. Just korv är banne mig det svåraste att få tag på om man inte bor i Stockholm. Jag vet inget ställe i Uppsala som säljer bra färskkorv. Ibland har de färskkorvar på de vanliga livsmedelsbutikerna men den är ofta riktigt dålig och dessutom dyrare än Taylors fantastiska korv. Det man får göra är att ta lördagsutflykter med jämna mellanrum till Kungsholmen och köpa på sig ordentligt. Färskkorv är utmärkt att frysa.

Jag har använt kummin i det här men väldigt väldigt lite bara. Jag vet inte egentligen om det var två kryddmått men det kändes som att det var i den regionen. Kummin är en fantastisk krydda men i en sån här anrättning ska man nog vara väldigt försiktig med den så den inte tar över och maten smakar gulasch.

Du behöver

2 färska fläskkorvar, mina är av mindre diameter (lammfjälster)
0,5 röd lök
1 msk smör
1,5 dl rött vin
1 tsk honung
2 krm hel kummin
salt och peppar

Gör så här

Dela korven i lämpliga munsbitar.

P1000653b

Smält smör i en kastrull och fräs försiktigt löken tills den blir mjuk. Tillsätt honung, rödvin och kummin och koka upp. Lägg sedan i korven och låt sjuda i ungefär tio minuter. Smaka av med salt och peppar.

P1000655b

Jag skulle kunna tänka mig att det här skulle bli en fin liten förrätt också, kanske på en liten råraka?

Vinet var förövrigt Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape. Jag älskar den här typen av vin. Otroligt fylligt och nästan lite kryddigt i smaken.

19388

 

 

En lyxig känsla som passade jättebra till ostarna i torsdags och idag till vår plockmat.

P1000661b