P1000672b

Kalops

Min fru avskyr söndagsmat. Alltså inte så att hon inte gillar att äta på söndagar men rätter som för många känns som söndagsmiddagsmat ogillar hon. Ibland måste man ju skita i det och ändå laga det för det finns ju en massa fina rätter som faller under den här kategorin. Jag tänker på dillkött, stekar av olika slag, kanske någon murrig gryta och kalops.

Kalops lagar jag inte speciellt ofta eftersom jag ofta lockas av de med kontinentala varianterna på köttgrytor. Det känns av någon anledning lite torftigt att koka kött med endast lagerblad och kryddpeppar när man kan brassa på med vin eller göra något asiatiskt. Samtidigt är det verkligen gott med kalops; det finns något ursprungligt med det och tar man det bara en liten gnutta längre så blir det en rätt läcker rätt. Kasta i ett par märgben i koket så blir det bra mycket fylligare smak och rör ut en rejäl klick smör i grytan alldeles innan servering så ska ni se att det lyfter.

Det tråkiga med söndagsmaten är att vi för det mesta är så förbannat lutherska och vägrar dricka alkohol (DUSKAJOBBAIMORGONANDERS) och det sitter så djupt så det är sällan det görs avsteg på det. Det är nog en rätt sund inställning egentligen. Till kalops kan man dock halvfuska genom att köpa på sig ett par flaskor Carnegie Porter, folköl, från affären. Porter är nog nästan det bästa man kan dricka till kalops. Någon gång skulle jag vilja dricka någon lite lyxigare (och starkare) mörk öl till det men det faktum att det nästan bara går att laga på söndagar hindrar mig. En Slottskällans Imperial Stout hade i alla fall suttit fint.

P1000672b

Du behöver för sex portioner

1 kg högrev, putsat och tärnat
smör till stekning
märgben
1 liter vatten
2 stora gula lökar, skalade och klyftade
3 morötter, skalade och skurna efter smak
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk hel kryddpeppar
5 lagerblad
1 msk salt
2 msk smör

Gör så här

Stek först köttet i en rejält het panna i två omgångar för att få till fin yta runtom. Det här tror jag är den vanligaste missen folk gör, de har inte tillräckligt varmt och de lassar i för mycket. Det som sker då är att du i onödan kokar köttet i sin egen saft och torkar ut den helt utan att bygga på en välsmakande yta. Det är för smaken hos ytan vi gör det här, inte av något annat skäl.

P1000674b

Lägg köttet i en gryta, slå på vatten och koka upp. Skumma de första fem minuterna och lägg sedan i kryddorna, löken, märgbenen och salt. Låt koka i ungefär en timma. Lägg därefter i morötterna och koka en halvtimma till.

Ta ur märgbenen och red av försiktigt med maizena. Det ska inte bli alltför tjockt i konsistensen men det är fint om det blir lite simmigare. Rör sedan ut en rejäl klick smör i grytan.

Servera med kokt potatis och rödbetor.