Räkcocktail med nordafrikansk känsla

Vi hade det här som en snabb förrätt på söndagen och jag tycker att det blev lyckat. Det är roligt att röra om lite kulturellt bland smaker och en klassisk räkcocktail med väldigt oklassisk smaksättning är ju definitivt en omrörning. Jag är väldigt förtjust i det där nordafrikanska med harissa, kardemumma, citron och spiskummin, och det är roligt hur det smakar både från mellanöstern och Frankrike på något sätt.

Det här blir en snabb post så jag hoppar direkt på receptet.

Du behöver till två personer

250 g räkor med skal, skalade (Va, då är det ju inte med skal längre pucko-Anders? Jo, men jag vet inte vad de väger skalade)

1 stjälkselleri, skuren
6 körsbärstomater, klyftade

Kryddolja 
2 msk olivolja 
0,5 tsk spiskummin 
0,5 tsk koriander 
0,5 tsk gurkmeja
1 msk harissa 
1 msk hackad ingefära

Sås
1 dl turkisk yoghurt
0,5 tsk malen kardemumma
1 tsk citronsaft
1 tsk honung

Gör så här

Blanda allt till oljan och värm upp i en kastrull tills det börjar dofta nötaktigt. Var försiktig så du inte bränner något. Låt sedan svalna i kastrullen. När den har svalnat så blandar du ner räkor, selleri och tomater i den.

Blanda ingredienserna till såsen och låt stå i kylen i ungefär en kvart.

Servera i skålar och toppa med såsen.