Kinesiskt risvin – Vad är det som gäller?

En av de vanligaste frågorna jag får via mail eller meddelanden till Bara riktig mats Facebooksida är: ”Hur får jag tag i kinesiskt risvin?”. Det är dags att reda ut det där.

Jag har alltid svarat att det finns att få tag på i asiatiska butiker för det är så jag köpt mitt. Det har varit en sanning för mig tills någon gång i höstas eller när det nu var då min kinesiska butik inte längre hade det hemma. De sa att det var slut bara och jag fick aldrig någon förklaring. Det konstiga var att det var slut så länge. 

Fler och fler rapporter strömmar in till mig om att bloggläsare inte hittar det och jag replikerar något om att ”det är väl en gråzon juridiskt och vissa vågar kanske inte sälja”, men jag har inte känt mig säker på det svaret.

I DN från augusti 2013 kunde man läsa att regeländringar var på gång för att förhindra försäljning av vinet i matbutiker men sen blev det tyst. Jag har i alla fall inte läst något om det efter det tillfället och googling gav mig inte heller något matnyttigt.

Det juridiska läget

Jag bestämde mig för att maila Folkhälsoinstitutet och fråga hur det ligger till. Här är mitt mail (något avkortat) till dem:

Mitt namn är Anders Johansson och jag driver matbloggen www.barariktigmat.se… … bla bla bla [diverse tjatter om hur jävla många läsare jag har etc]…  

Under 2012-2013 så var det viss debatt i media kring det och de stora matvarukedjorna plockade bort det ur sina sortiment på eget bevåg. Det går fortfarande att hitta i renodlade asiatiska butiker. Det här skrev DN i augusti 2013 (http://www.dn.se/nyheter/sverige/risvin-i-matbutik-stoppas/) med hänvisning till er: ”Men nu har Statens folkhälsoinstitut beslutat om nya föreskrifter för alkoholhaltiga preparat, som bland annat innebär att vinbaserade matlagningsprodukter som ska säljas till konsumenter inte får ha en alkoholhalt som är högre än fem procent. Ska de säljas till industrin går gränsen vid tio volymprocent, och de ska dessutom innehålla salt och peppar… …Om det blir någon förändring när föreskrifterna träder i kraft så får vi titta på det då i så fall.”

Så hur blev det? Vad gäller idag? Får en asiatisk butik saluföra kinesiskt risvin innehållande 12-15% alkohol?

Jag skulle vara väldigt tacksam om ni kan hjälpa mig att reda ut det där.

Vänliga hälsningar

Anders Johansson, barariktigmat.se

——————-

Efter ett par dagar fick jag ett svar från en utredare där på myndigheten. Svaret löd:

Hej Anders

Vinbaserade produkter för matlagning klassas som alkoholhaltiga preparat och får säljas i vanliga butiker. Vin av den här typen som ska säljas till konsument får dock inte ha högre alkoholhalt än 5 %. Svaret på din fråga är därför nej.

Jag bifogar en länk till Folkhälsomyndighetens föreskrifter (FoHMFS 2014:10) om alkoholhaltiga preparat och ett utdrag med den aktuella bestämmelsen. Hör gärna av dig om du har följdfrågor.

http://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/foreskrifter-och-allmanna-rad/

Vinbaserade produkter för matlagning m.m.

14 § Vinbaserade produkter som ska säljas till industri får inte ha en etanolhalt som är högre än 10 viktprocent. Produkten ska innehålla 25 g salt per liter produkt, eller 20 g salt och 2 ml pepparextrakt per liter produkt eller 0,005 viktprocent Capsicumextrakt eller motsvarande per liter produkt. Vinbaserade produkter som ska säljas till konsument får inte ha en etanolhalt som är högre än 5 volymprocent, och ska innehålla 15 g salt och 1 g Capsicum per liter produkt. Förpackningen får inte innehålla mer än 37,5 cl.

———-

Det är alltså kört, otvetydigt. Reglerna har ändrats under 2014 och sedan dess får man inte sälja kinesiskt risvin i matbutiker. Jag inser att det nog kan finnas några butiker där ute som fortfarande säljer kinesiskt risvin, men vi pekar inte ut dem i den här bloggposten och kommer det kommentarer med tips så plockar jag bort dem.

Jag vet inte om det var medias uppmärksammande under 2011-2012 som gjorde myndigheterna uppmärksamma på att vinet säljs eller om det var en rådig nykterist/rättshaverist eller annat pack. Vi kunde faktiskt köpa det här på ICA tidigare.

Nog tror jag väl att man egentligen kan dricka det men man ska nog vara smakintresserad som tusan och ha en öppen syn på vad vin ska smaka för att verkligen uppskatta det. Jag minns t ex något inslag på TV där Edward Blom mumsade i sig ett glas och tyckte det var gott. Den mannen har ju i och för sig sällan fel, men jag tvivlar starkt på att en ändå ack så desperat 14-åring skulle pina i sig en flarra (den kostade dessutom nästan en hundring) för att få sig en fylla. Jag minns själv hur jag och en klasskompis gav upp försöken att få i oss den där flaskan svartvinbärsvin som jag snott av morsan och farsan i nian. Den var fan så mycket mer lättdrucken än det kinesiska risvinet.

Det där med att värna barnen och ungdomarna är ett värdelöst argument men jag antar att rätt i viss mån alltid måste vara rätt och här står vi… …utan kinesiskt risvin. Systembolaget hade inga planer på att börja ta in det 2013 och jag misstänker att den hållningen inte har ändrats. Förbannade monopol. …eller egentligen är jag för det mesta en anhängare av Systembolaget, men det är just i såna här lägen som bristerna blir sjukt uppenbara (och kring gårdsförsäljningen och en del annat, men det är en annan bloggpost).

Så hur fan gör vi då? Risvin behöver vi maniska matlagare, den saken än klar.

Förslag på lösningar

Det mest uppenbara svaret är att vi ersätter risvinet. Det är inte alls så enkelt som man kan tro om man läser de flesta vanliga recepten – där föreslås torr sherry. Visst har det kinesiska risvinet drag av billig sherry i sig, men det är långt ifrån samma sak. Jag kan tycka att madeira är nästan mer likt eller kanske ännu hellre en blandning mellan sherry och madeira. Hur som helst är det en nödlösning.

Nej, vi måste göra något annat. Jag tänker mig såna där egenimportfirmor med lager i Tyskland, det borde väl vara något? Jag har mejlledes själv varit i kontakt med Vingrossen och hört om han kan ta hem det och sälja det. Han lovade återkomma i ämnet. Där har vi kanske lösningen. Det ska sägas att jag inte på något sätt har något att göra med Vingrossen, jag mailade dit för att jag köpt grejer därifrån och var nöjd med mitt köp. Det tillkommer så klart frakt men man kan ju köpa många flaskor på samma gång, eller kanske gå ihop ett gäng. 

Har ni någon lösning?

Jag vill ABSOLUT INTE ha tips på ställen som fortfarande säljer kinesiskt risvin, vi bedriver inte angiveri på min blogg. Får ni på något sätt chansen att köpa så köp mycket.

Jag vill däremot ha tips på andra vägar att gå. Själv har jag också helt slut på risvin så situationen är minst sagt desperat. Jag vet att jag har många väldigt kunniga läsare och bloggposten kommer uppdateras löpande när bra info kommer in. 

Det här är en viktig fråga.