P1050543

Lammcurry Madras

Med tomt i plånboken efter jul så är det matlådemat och storkok som gäller. Här kommer en indisk klassiker.

Att köpa alla kryddor till det här om man inte redan har något av det är rätt så jäkla dyrt och är det att hålla i stålarna som gäller så är det en dålig idé. Själv hade jag precis alla kryddor hemma och det är bara bra att ha lite omsättning i kryddhyllan.

Sen har jag nog kanske inte rätt ändå i att det är billig mat, kryddor är dyrt i Sverige till skillnad från i Indien. Den totala kryddmängden blir mellan 1,5-2 dl så det är en rätt rejäl dos. Är man kryddknarkare som jag så kan man spara mycket pengar på att köpa sina kryddor på nätet, även de vanliga kryddorna (jag skrev om det i den här posten). Kryddorna blir väldigt mycket billigare om man handlar dem på det sättet och om man har en dragning åt indiskt eller texmex så har man ständigt en väldigt stor åtgång på vissa saker så det kan vara idé att dra ner lite på den omkostnaden genom att storhandla.

Nu skiter vi i kryddorna och pratar lammcurry. Den här maträtten är otroligt dryg och jag skulle säga att maten räcker till 8-10 portioner om man gör ordentligt med potatis också. Nackdelen med potatis är att det är precis värdelöst att frysa in så det är lite risk att man får käka samma sak i matlåda hela veckan, men det funkar fan det också när det är så gott. Det var exakt vad jag gjorde i veckan som gick.

Vill man så kan man kalla det här för indiskt pulled lamb för köttet lagas i större stycken och dras mot slutet sönder till pulled pork-konsistens. Det passar utmärkt med den här typen av käk. Jag har inspirerats väldigt mycket från det här receptet på BBC Food, men jag lagar faktiskt maten ganska annorlunda. Jag tycker grytan får fin konsistens om man mixar ihop löken med de andra färska grönsakerna/kryddorna. Ingredienslistan är rejält omfattande och självklart kan man dra bort vissa saker men för varje sak du plockar bort så pajar du helheten lite. Det är runt 15 olika kryddor i maten, om man räknar färsk ingefära och såna saker till kryddor, så förvänta dig något väldigt smakigt.

En sista sak bara – jag vet att det kan vara lurigt att hitta hela kryddor som spiskummin, koriander och bockhornsklöver och kör du istället med malda kryddor så ska du inte rosta dem, de blir bara brända.

Du behöver

Curryn

1,5 kg lammstek utan ben
salt och svartpeppar
olja att steka i
2 msk korianderfrön
2 msk bockhornsklöverfrön
1 msk bruna eller svarta senapsfrön
1 tsk hel spiskummin
0,5 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk hel svartpeppar
1 kanelstång
8 hela kryddnejlikor
0,5 tsk kardemummakärnor
torkade chilifrukter av något slag (jag kör med små kinsesiska som är ganska starka och tar två stycken)
1 tsk torkad mald gurkmeja
1 tsk chilipulver
2 stora gula lökar, klyftade
2 stora jalapenos, urkärnade
4 vitlöksklyftor
2 msk finhackad färsk ingefära
1 dl vatten
12 curryblad
2 lagerblad
1 burk konserverade hela tomater (mosade med händerna)
2 dl oxbuljong
2 msk tamarindpasta

Bombaypotatis

1 kg potatis, gärna ganska små potatisar, skalade
3 msk olja
1 tsk senapsfrön
1 tsk chilipulver
0,5 tsk malen gurkmeja
salt
färsk koriander

Gör så här

Vi börjar med att steka yta på köttet. Salta och peppra köttet ordentligt på alla ytor och stek sedan i olja i en gryta. Ställ sedan undan köttet.

Rosta nu alla kryddor som ska rostas, d v s korianderfrön, bockhornsklöver, senapsfrön, spiskummin, fänkål, svartpeppar, kanelstång, kryddnejlikor, kardemummakärnor och torkad chili. Rosta tills de börjar dofta fantastiskt men se upp så du inte bränner något.

P1050543

Mal eller eller mortla sedan kryddorna och blanda med gurkmeja och chilipulver.

P1050547

Lägg lök, jalapeno, ingefära, vitlök och en deciliter vatten i en mixer och mixa till en gröt. Häll lite olja i grytan som du nyss använde till köttstekningen och fräs lökmixen i oljan i typ fem minuter. Tillsätt sedan kryddblandningen och låt det puttra i ytterligare fem minuter.

Sätt ugnen på 100°C, häll ner tomaterna och buljongen i grytan. Lägg också ner köttet i grytan. Lägg på ett lock och ställ in grytan i ugnen. Ös köttet ungefär en gång i timman. Det är inte helt nödvändigt att ösa, jag var på bandy medan det hände underverk i ugnen.

P1050549

Efter fyra timmar tar du ut grytan. Lyft försiktigt upp steken och skär den i stora bitar (typ fem-centimetersbitar) och putsa samtidigt bort snusk från köttet. Lägg tillbaka köttbitarna i grytan och låt puttra utan lock tills vätskan liksom har reducerat ihop ordentligt, tar ungefär en timma.

P1050551

Ta sedan två gafflar och dra isär köttet som när du gör pulled pork. Om du gör det nere i grytan eller om du tar upp köttbitarna på en skärbräda är en smaksak. Jag tycker inte det är hela världen om det är lite större köttbitar kvar i grytan heller. Puttra sedan ihop grytan till lagom konsistens medan du gör potatisen.

P1050552

Potatisen skalar du och förkokar i tio minuter. Låt sedan potatisen stå och ånga av så den torkar på ytan. Hetta sedan upp olja i en stekpanna och lägg ner lite senapsfrön, chilipulver och gurkmeja tills det börjar poppa om senapsfröna. Se upp, för man kan fan få dem i ögonen. Stek de hela potatisarna (om de är små) i kryddoljan tills du får fin färg på ytan. Jag var tvungen att göra det i omgångar eftersom jag gjorde så mycket potatis och därför är säkert åtgången på kryddor mycket större än vad det står i ingredienslistan.

P1050567

Servera grytan med potatisen och toppa med lite färsk koriander. Jag serverade också den här goda kikärtssalladen till maten.