Syrlig vietnamesisk fläsksoppa

Nu kommer fortsättningen på posten på Banh Mi och här tar jag tillvara allt fläsk som blev över när jag gjorde mackorna.

Jag lovade att den posten skulle komma tidigare men så blev det tydligen inte. När jag på juldagen lagade banh mi (vietnamesiska supergod mackor) så blev det en hel del supergott sidfläsk över, fläsk som så klart måste användas till något gott. Jag sparade också skyn/buljongen från kokning av fläsket och den ska också användas.

Resultatet av 1 kg färskt sidfläsk blev totalt 10 portioner, det är minsann inte så illa. Då hann jag med att ha några skivor på ett par frukostmackor också. Som vanligt så är det en god idé att snegla mot ostasien om man är inne på att dra ner på den totala köttkonsumtionen. Jag har inget som helst intresse av att stryka kött från menyerna men jag vill få ner totalmängden, dels genom att äta rent vegetariskt varannan vardag, dels genom att använda köttet mer sparsamt övriga dagar.

Det låter fjantigt att påstå att jag hittat på den här soppan själv för smakerna är liksom generiskt vietnamesiska, men jag har i alla fall inte inspiererats av något recept direkt. Det är dock högst troligt att det går att hitta något väldigt likt på nätet. Nu tar vi i alla fall receptet.

Du behöver

200 – 300 g sött och klibbigt vietnamesiskt sidfläsk
ungefär 1-2 dl buljong från koket av vietnamesiskt sidfläsk
2 msk finhackad ingefära
4 tunt skivade vitlöksklyftor
1 schalottenlök, skivad
olja för stekning
2 msk fisksås
saft från 3 lime
1 liter vatten
10 stora skogschampinjoner
200 g brytbönor
2 röda chilis
2 jalapenos
3 salladslökar
250 g risnudlar (eller andra favoritnudlar)
0,5 gurka
0,5 kruka koriander

Gör så här

Börja med att koka nudlarna enligt anvisningar. Spola dem sedan kalla med vatten och ställ undan.

Hacka två champinjoner fint och fräs dessa tillsammans med ingefära, vitlök och lök i olja utan att det tar färg. Häll sedan på vatten, buljong och fisksås och koka i 10 minuter. Sila sedan av buljongen, tillsätt limesaft och håll varm.

Skiva resterande champinjoner grovt och stek i smör. Skiva också fläsk och stek fin yta på det. Fräs slutligen brytbönor och chili lite snabbt.

P1050437

P1050442

P1050443

Kärna ur gurkan och skär i stavar.

Nu är det dags att montera ihop soppan. Börja med att lägga ut en näve nudlar i botten av en skål eller tallrik. Lägg på bön- och chilifrän, champinjonskivor och fläsk. Häll sedan på kokhet buljong och toppa med gurka och koriander. Servera direkt.

P1050450

P1050454

P1050466