P1050407

Banh mi

Den här bollen är jag sen som fan på, men det passade bra för mina julrester nu.

Banh mi var innemackan nummer ett under 2013 och jag har ännu inte bloggat om den. Det är en fusion mellan asiatiskt och franskt och en rest efter Frankrikes kolonisering av Vietnam. 

Det här var först en jävligt lång och inspirerad bloggpost men p g a orutin och lite småjävligt bloggprogram så försvann hela posten som jag suttit med på morgonen. Ett helvete. Först tänkte jag att ni kan ta er jävla macka och dra åt helvete, men det är ju inte ert fel att jag är en sopa.

Receptet kommer till väldigt stor del från Crambys insomnade blogg på Café och hans bok Mackor. Boken ska ni så klart köpa om ni är det minsta intresserade av mackor. Jag skriver ner receptet här i alla fall, jag vet inte hur länge bloggen på Café ligger kvar och jag har faktiskt gjort lite modifikationer till receptet också. Men det är verkligen inte mitt recept, äras den som äras bör.

I min bloggpost som försvann hade jag också min årliga rant över hur jävla kassa många matbloggare är på att källhänvisa i sina recept. Man låtsas att man kommit på en massa recept själv trots att det är rent uppenbart tagit någonstans ifrån. En av de absolut största bloggarna är faktiskt värst, jag tänker inte nämna den för jag vill inte ha något bråk, men jag antar att det bara beror på torftigt innehåll bakom pannbenet.

Två saker om receptet innan jag börjar. Jag gör jäkligt mycket av det fantastiska vietnamesiska fläsket. Mycket mer än vad som behövs till ett par mackor. Fläsket är jättebra att frysa in efter att det är lagat och ikväll ska jag laga en nudelrätt med det. Jag tar också tillvara buljongen som fläsket kokat i.

Jag väljer älgpaté eftersom jag har rätt mycket sån kvar från julbordet. Det visade sig att den passar grymt bra till den här anrättningen. Ni kan använda allt från finaste gåsleverterrin till rätt risig leverpastej, smaken kommer så klart styras av ert val, men valet är i alla fall ert.

Du behöver för två rejäla mackor

Fläsket

1 kg färskt sidfläsk (alltså inte rimmat)
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
torkad chili efter smak
1 msk finhackad ingefära
0,5 dl fisksås
2,5 dl vatten
0,5 dl lönnsirap

Picklade grönsaker

1 dm rättika, skuren i tändstickor
3 morötter, skruna i tändstickor
2 dl vitvinsvinäger
2 dl socker
2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk hel koriander (kan uteslutas)

Övrigt

baguetter till två personer
paté/pastej/terrin
1 kruka koriander
gurkskivor, skurna på längden
1 jalapeno eller annan chili, skuren i ringar
majonnäs (egen eller Hellmann’s)

Gör så här

Vi börjar med de picklade grönsakerna för de vinner på att stå några dagar. Gör lagen och häll den varm över tändsticksgrönsakerna och koriandern i en burk. Det här är faktiskt bra precis en 123-lag, bara det att jag bytt ut ättikan mot vinäger. Vinäger innehåller ungefär hälften så mycket ättiksyra som ättikan så därför blir proportionerna så här. Tänk på att inte bara chansa ihop er lag om ni tänker er att det ska kunna sparas ett tag, mikroberna bryr sig inte om era smakpreferenser. För övrigt så kommer det bli en hel del pickles över också, men även den är suverän att ha till annan mat senare.

Nu tar vi itu med fläsket. Skär av svålen och skär stora kuber av köttet. Stek köttet runtom tills du får fin stekyta. Lägg sedan ner lök och vitlök och sänk temperaturen lite och stek ytterligare fem minuter. Lägg sedan i ingefära, fisksås och vatten och låt puttra under lock i tio minuter. Häll sedan på lönnsirap över köttbitarna som sticker upp. Lägg på locket och puttra ytterligare 20 minuter. Ta sedan av locket och puttra vidare i ungefär en halvtimma. Köttet som ska användas till mackorna (ungefär 6 kuber) tas upp och skivas försiktigt. Stek sedan skivorna i lite smör på medelhög temperatur alldeles innan mackan ska monteras.

P1050407

P1050409

P1050411

P1050412

Nu har vi allt som behövs för monteringen. Klyv brödet och montera på underbrödet enligt: paté, koriander, gurka, picklade grönsaker, fläskskivor och chili. Bred ut majonnäs på övre brödet och lägg ihop. Då var det klart. Tänk på att inte ha för mycket av patén om den har mycket smak, den tar gärna över smaken då. Har ni kört någon lyxvariant med gåslever kan ni ha så mycket paté ni vill.