P1030548

Salsa verde

En salsa på bland annat tomatillos och chili. Den här går så klart att köpa färdig men det är mycket roligare att göra den själv.

La Costena (mexikanskt varumärke) har en fantastisk salsa verde som jag varit smått beroende av från och till. Jag har faktiskt beställt några flaskor av den, som troligtvis kommer komma i veckan, men jag kunde inte låta bli att göra egen nu i helgen när jag ändå kom över färska tomatillos. Efter det här lovar jag att jag ska försöka sluta tjata om tomatillos. Det börjar bli minst sagt enerverande, inte minst för mig. 

Salsa verde betyder kort och gott ”grön sås” och det är också precis vad det är. Normalt så kokar man inte salsan utan rör ihop den kall, dock vinner man lite på att rosta en del av grönsakerna innan så man kan väl säga att den är lite halvtillagad. En rawfood-tok skulle säkert bli olycklig av mitt tillvägagångssätt men jag bryr mig inte så mycket om dem; jag brukar i regel sluta lyssna när de börjar tjattra om celler som vibrerar och elektriskt vatten.

Det går utmärkt att använda konserverad tomatillo för det här receptet, men strunta då i att rosta dem.

Du behöver för ungefär 500 ml salsa

300 g färska tomatillos (eller konserverade)
4 vitlöksklyftor, med skal
2 jalapenos
1 habanero (bör uteslutas om man inte är rätt van vid stark mat)
1 silverlök
saft från en lime
1 dl vatten
0,5-1 kruka koriander
salt och peppar

Gör så här

Skala och skölj av dina tomatillos. Tvätta dem ordentligt för de kan vara rätt så snuskiga. Skala och dela silverlöken.

Lägg tomatillos, silverlök, vitlök och chilifrukter i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 225 °C och tjonga in formen i ugnen. Ha koll på den och ta ut den när tomatillosen börjar bli sotig ovanpå. 

P1030548

P1030549

Kasta ner allt du hade i formen i en matberedare eller blender, ta bara av stjälkarna från chilin och skalet från vitlöken. Lägg också ner koriander och häll på limesaften. Mixa ihop allt till en slät massa. Späd med vatten till önskad konsistens. Det beror lite på hur fuktiga dina grönsaker var men för mig räckte det med en deciliter. Smaka av med salt och peppar. Tappa upp på en lämplig flaska eller i en burk.

P1030550

Den här salsan är helt grym på det mesta men jag tror jag föredrar den på en frukostomelett med lite stekt bacon vid sidan.