En nyinköpt molcajete

En molcajete är en slags mexikansk mortel som används för att göra salsor. Jag har precis fått hem min fast innan jag skriver mer om den så skulle jag vilja återge ett samtal mellan mig och min fru.

Emma: Vad är det där? Har du köpt en till mortel?

Jag: Det är ingen mortel, det är en molcajete.

Emma: Vad är det då och var ska du ha den tänkte du?

Jag: Det är en slags mexikansk mortel som man använder för att göra guacamole.

Emma: Har du köpt en mortel speciellt för att göra guacamole…???

Jag (med lite tystare och man kan nästan säga timid röst): Ja, alltså man kan göra andra sorters salsor i den också, men den tar några veckor att preparera.

Emma: …

Emma: …!

Ja, det där gick ju inte så bra. Att det ska vara så svårt att förstå att det är fullt rimligt att ha en molcajete när man gör guacamole. Jag gör ju ändå det rätt så ofta. Halva nöjet med den är den rätt så omfattande prepareringen. Den går inte alls att använda direkt utan kräver en stor dos kärlek och omtanke innan. Det återkommer jag med om ett par veckor.

Vilket alldeles lysande köp!