Räkmacka med currymajonäs

En överdådig macka med en rätt så otrolig currymajonäs. Precis det här kan vara vad din själ behöver.

Jag är mycket väl medveten om WWF:s rödlistning av nordhavsräkan. Till mitt försvar vill jag säga att de här räkorna plockades ur min frys och var inköpta innan rödlistningen. Det kommer nog också bli så att jag ibland fuskar och får skämmas lite, men jag ska försöka hålla mig ifrån det.

Den här mackan är i alla fall inte bunden till bara räkor, jag skulle kunna tänka mig att den vore fantastisk med lite vinkokta musslor (utan skal, då det är lite för knaprigt med musselskal). Andra förslag är panerad och stekt gös och även kött funkar nog bra. Vill man ha en vegetatisk variant så är det nog förjävla smaskigt med stekt god svamp av något slag, jag tänker mig nyplockade kantareller och inser att det nog är ännu godare än räkor.

Storheten med mackan är currymajonäsen och receptet till den är rakt av plockat från den otroliga kokboken Cooking without fuss som är skriven av Jonny Haughton. Jag fick den av min fru för ungefär fyra år sedan. Hon hade i sin tur blivit tipsad om den av en väninna som verkligen är duktig på mat. Jag bläddrade lite i den när jag fick den och sen lade jag bort den och glömde den, min otacksamme jävel. För ett par dagar sedan började jag bläddra i boken igen och insåg hur fantastiskt bra den är. Jag vill laga i princip allt i den. Jag började med att göra en lite speciell majonäs från boken, den är inte överdrivet krånglig men den innehåller ändå lite specialmoment. Lite lustigt är det också att den innehåller svennecurry. Det är flera år sedan jag ägde en sån burk. Jag är ju så förbannat matsnobbig så jag alltid ska hålla på och åbäka mig med egen curry. Här ska det vara den ”vanliga” curryn som de flesta av oss i det här landet är uppvuxna med. 

Skulle du höra till den stora kategorin med dålig musiksmak som tittar på den där musiktävlingen på lördagkvällar så passar nog den här mackan alldeles utmärkt vid televisionsapparaten.

Du behöver för två mackor

Currymajonäs

1,5 dl neutral olja
0,5 lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, skivad
1 msk curry
2 äggulor
0,5 tsk dijon
1 msk mango chutney
saft från en lime
salt och svartpeppar

Mackan

2 skivor rejält rågbröd (jag kör rågbröd av dansk typ som jag bakat själv)
lite smör
babyspenat
tunt skuren silverlök
500 räkor med skal, skalade (jag menar alltså att vikten innan skalning ska vara 500 g)
2 pocherade ägg
currymajonäs
koriander och jalapeno för garnering

Gör så här

Värm upp oljan försiktigt på en platta och lägg ner lök och vitlök. Du ska ligga runt 100 °C på oljan, men det är riktigt svårt.

P1030574

Olja har nämligen dålig värmekapacitivitet (Obs, stavningen, jag menar alltså inte värmekapacitet, Googla det där vet jag!), vilket betyder att den är dålig på att ”magasinera” värme. Det gör att trögheten för att värma upp och kyla ner är bra mycket lägre för olja än till exempel för vatten. Försök i alla fall hålla dig kring 100 °C, du vill inte fritera löken. Låt stå där i ungefär 30 minuter. Rör sedan ner curryn och låt oljan svalna. Sila sedan oljan och låt stå i rumstemperatur tills majonäsen ska röras ihop.

Nu är det dags att röra ihop majonäsen. Skicka ner äggulor, mango chutney, dijon och limesaft i en matberedare eller blender. Kör ihop lite snabbt. Salta och peppra. Dra på med hastigheten och häll försiktigt ner oljan, börja gärna droppvis för att sakta övergå till en fin stråle. Den borde inte skära sig då du har både ägg och dijon, men å andra sidan motverkar limesaften emulsionen lite. När majonäsen är klar så ställ in den i kylen.

P1030579

Nu kan det vara dags att pochera äggen. Jag beskrev det rätt så ordentligt i den här posten så jag gör det inte igen.

Montera mackan genom att först bre lite smör på brödet. Lägg sedan på babyspenat och lök. Dundra på en ordentlig näve räkor (eller vad du nu ersätter räkorna med för att inte behöva skämmas). Lägg på det pocherade ägget och häll sedan över majonäsen. Jag tog också lite majonäs innan räkorna eftersom jag är en sån förbannad hedonist. Toppa med färsk koriander och en skiva jalapeno.

På tal om hedonism så bör en ordentlig lördagsmacka serveras med friterade pommes. Vi blir inte direkt pinnsmala av det tilltaget men vi blir lyckliga. Jag ska ut och promenera långt idag så jag har inte dåligt samvete.

P1030584