Mexikansk hönssoppa

Den här soppan vill jag nästan påstå att jag kommit på själv men det känns ändå som om någon redan borde ha gjort den så jag vågar inte slå mig för bröstet. God som fan är den.

Det är rätt stor skillnad på kyckling och höna i både smak och konsistens och höns är ju något som knappt äts längre i Sverige. När jag var tonåring och jobbade extra i livsmedelsbutik så var hönsen något som ofta fylldes på i frysen, de var billigare än kyckling och jag gissar att det mest gjordes kokt höns med ris och currysås samt hönssoppa ute i stugorna. Sedan dess har hönsen nästan försvunnit och i vanliga butiker är det bara Willys som alltid har dem hemma (vad jag vet).

Det där är lite synd då höna smakar riktigt bra. Det är sega rackare och de kräver ordentligt mycket mer kokning än en kyckling, men jag ser inte det som en nackdel. Smaken är så klart besläktad med kyckling men höns är mycket mer mustigt och smakar nästan lite träaktigt (på ett positivt sätt). Buljongen på höns blir också väldigt annorlunda mot kycklingbuljong.

Jag var på Nelins i Uppsala igår och jag tänkte skriva några ord om livsmedelsbutikerna häromkring Uppsala. Jag tycker det är skitsvårt med livsmedelsbutiker, vill gärna ha en favorit men har ändå inte haft det.

Mest har jag nog handlat på Coop Forum i Boländerna och det för att det ligger på vägen hem från jobbet för mig. Nu har jag dock bestämt mig för att inte handla där mer. Maken till kass charkpersonal får man leta efter. Jag inser att jag kanske har lite för många läsare för att göra en sån här kapital sågning, men jag gör det i alla fall för jag är så irriterad på dem. Det är inte frågan om några yngre förmågor som brister i kunnande därför, nej medelåldern hos charkpersonalen jag talar om ligger nog upp mot 50 år. De är oengagerade, inte alls serviceinriktade, tråkiga i tonen och faktiskt okunniga. Det är möjligt att jag kommer stödhandla där någon gång men det är slut på storhandling där.

City Gross ligger också på vägen hem från mitt jobb och det är en affär jag gillar rätt så mycket. Även där är personalen ganska dålig med undantag från ett par ljusglimtar i charken som tvärtemot Coops är både serviceinriktade och kunniga. City Gross lider lite av att de kanske har lite för ung personal som kanske inte hunnit lära sig just något om matlagning och mat. De är den enda butiken (av de stora) jag vet i Uppsala som butikspackar kött, med andra ord är det den enda butiken man kan köpa köttfärs i. Gaspackad köttfärs ska man inte köpa. Varför? Titta här på när briljanta Lisa Förare Winbladh förklarar för TV4 vad felet med den är. City Gross är också en av få butiker som har jalapenos på lösvikt och då jag är storkonsument av den chilin är det av betydelse. Butikens närhet till Systembolaget spelar också in.

Det jag tänkte skriva om är Nelins, som är en oberoende livsmedelsbutik i Uppsala. Vad jag minns så började de som grönsaksgrossister men nu har de ett fullt livsmedelssortiment. Deras grönsaker är överlägset bäst i hela stan och deras kött har också blivit bättre och bättre. De har den senaste tiden fokuserat på att få in mer ekologiskt kött och det känns ju lite modernt. Till skillnad från i andra butiker har också Nelins väldigt kunnig personal. När jag var där igår gick en man (säkert ansvarig för grönt) och plockade bort fula exemplar. Jag påpekade att silverlöken (som finns på lösvikt!) var lite trött, han höll med och gick genast och hämtade en ny säck. Jag frågade om de har tomatillos och han visste vad jag menade och visade mig rätt. Dessutom verkar det vara så att de har färska tomatillos i sitt standardsortiment (!!!). Bara en sån sak. Det är nog inte många butiker i Sverige som har det. De har också ett rejält sortiment av ekologiska grönsaker, säkert det bästa i stan. Kvinnan i kassan kände igen alla mina grönsaker också, bara det vittnar ju om att personalen kan sin butik. Igår fattade jag beslutet att handla där oftare, trots att butiken ligger i andra änden av stan. Tänk vad mycket det betyder med trevligt bemötande från personalen. Kanske något för trött-Coop att fundera över.

När man redan har ett långt recept så är det kanske lite onödigt att breda ut sig om livsmedelsbutiker, men ibland kan jag bara inte låta bli. Nu kommer i alla fall receptet. Tänk på att ni kan byta ut höns mot kyckling, men vafan det är väl kul att testa något som inte görs så ofta också? Vill ni göra det enkelt för er så använder ni köpebuljong och kycklingfilé. Det kommer bli gott men som alltid så gör det fantastiskt mycket att ha en bra buljong.

Du behöver

Hönskokning och buljong

2 höns, tinade (det vore för övrigt riktigt trevligt att köpa dem direkt från en gård)
2 liter vatten
2 msk salt
1 paprika
2 stjärnanis
saft från en lime

Soppan

500 g tomatillos (färska eller konserverade spelar ingen roll)
1 silverlök
2 jalapenos
1 burk konserverad grön chili (se bild nedan)
saft från en lime
3 vitlöksklyftor, skivade
1 liter hönsbuljong (gärna från hönskoket)
300 g hönskött (gärna från hönskoket)
1 msk oregano
1 msk mald koriander (jag använder alltid hela korianderfrön som jag först rostar och sedan mortlar)
salt och svartpeppar

Tillbehör

smulad salladsost
färsk koriander
friterade majstortillas
picklad rödlök

Gör så här

Det första vi ska göra är att koka höns. Koktiden på höns ligger på 3-4 timmar men det går att skynda på lite och till den här rätten är det smart att bara koka två timmar. Hönan plockas på kött och köttet får sedan koka vidare.

Lägg ner hönsen i två liter vatten och koka upp. Det kommer bildas mycket skum de första tio minuterna och det ska bort. När det inte bildas mer skum så tillsätter du salt, paprika (jag använde en sån där som ser ut som en grön chili och som är lite stark), stjärnanis och limesaft.

P1030553

 

Låt puttra under lock i två timmar. Ta sedan upp hönsen och låt dem svalna i ungefär en halvtimma. Fortsätt koka buljongen under tiden, fast utan lock. Plocka bort allt kött från hönsen och dela i munsbitar, spara köttet och lägg ner ben och skrov i buljongen. Ställ köttet i kylen och fortsätt koka buljongen fast utan lock. Du kommer inte behöva allt kött till soppan så frys in resten. Det blir enkelt en fin soppa av något annat slag till veckan.

När buljongen puttrat ytterligare en timma så tar du upp bengrejerna och silar av buljongen. Häll tillbaka den i grytan och fortsätt koka den under lock. Skumma av fettet från ytan och reducera ner till ungefär en halvliter. Spara buljongen på spisen och gå vidare i receptet. Tänker du göra soppan dagen efter så klarar sig både buljong och hönskött ett par dagar i kylen.

Nu är det dags för soppan. Har du färska tomatillos så börjar du med att skala dem och skölja dem ordentligt. De är nästan mer vaxiga än physsalis så smuts fastnar på dem i väldigt hög grad. Dela dina jalapenos och ta ur kärnor och hinnor. Lägg tomatillos och jalapenohalvor i en ugnsform och rosta i ugnen på 225 °C tills ytorna är lite svärtade. Lägg ner i en mixer tillsammans med limesaft och en halv silverlök och mixa sönder ordentligt. Häll på en deciliter vatten under mixningen. Har du konserverade tomatillos så mixar du dem bara direkt, men det är gott att rosta jalapenosen. Lägg också i en burk konserverad grön chili. Det är en av få produkter från de vanliga texmexhyllorna i butikerna som jag ibland köper. Den har en väldigt mild smak, men den är speciell och jag gillar att ha den med i min mat ibland. Spara tomatillomixen.

P1030554

P1030560

Stek en halv hackad silverlök och skivade vitlöksklyftor i lite olja i en gryta. När det har mjuknat lite så tillsätter du hönsköttet och fräser i ytterliggare fem minuter. Häll sedan på buljongen och puttra under lock tills köttet känns mört. För mig tog det ungefär en timma.

P1030561

Häll sedan ner tomatillomixet, mald koriander och oregano och koka upp. Låt puttra i ungefär en halvtimma. Smaka av med salt och rätt mycket svartpeppar.

Servera soppan i skål och toppa med koriander, picklad rödlök och salladsost. Jag bakade också en massa majstortillas igår som jag skar i strimlor och friterade/stekte i en stekpanna, detta serverades bredvid.

P1030570