P1030488

Sashimi på röding

Här kommer en liten enkel förrätt som kombinerar nordiskt med asiatiskt och som man drar ihop på några minuter.

Jag ska försöka få till den där kombinationen med vår nordiska mat och det östasiatiska köket i högre grad. Det här är väl kanske inte den perfekta fussionen men det är ett steg på vägen.

Jag har använt odlad röding och för att vara riktigt säker på att inte utsätta mina gäster för paasiter så frös jag fisken ett par dagar innan. Ska jag vara riktigt ärlig så valde jag rätten mest för att få testa min nya kniv, en sujihiki från Moritaka. Jag återkommer till den senare i veckan.

P1030488

Jag har skrivit om bra precis exakt det här förr, men då lagade jag rätten på lax.

Du behöver

1 hel röding på ungefär 500 g
2 äggulor
1 tsk dijon
0,5 dl kallpressad rybsolja
1 msk finhackad ingefära
1 tsk finhackad jalapeno
1 tomat
0,5 röd lök
eventuellt lite finhackad koriander
0,5 tsk färskpressad limesaft
salt och peppar

Gör så här

Filéa firren med lämpliga knivar. Fan vad trevligt det är att rensa fisk förresten när man har bra knivar, jag njuter så pass mycket av det att jag nästan inte borde prata om det. Skär filéerna i skivor och lägg upp på tallrikar så att fisken rumstempereras.

Blanda äggulor och dijon och vispa försiktigt ner oljan. Vispa inte för hårt för då blir majonäsen alldeles för hård. Rör sedan ner ingefära och jalapeno och smaka av med salt och peppar.

Kärna ur tomaten och finhacka den. Finhacka också löken. Blanda ihop tomat och lök med lite färsk koriander och smaka av med salt och peppar.

Servera genom att ringla majonäsen över fisken och gör en liten hög av tomatröran.

P1030492