P1010139b

Laxcarpaccio med ingefärs- och chilidressing

Min fru var iväg på någon typ av fyllefest hos en kollega som fyllde år igår så jag blev ensam hemma med ungarna. Min plan var att utnyttja ensamvarandet till att dundra i mig ett nät musslor, Emma är inte så förtjust i det som jag är, men tyvärr hade inte fiskhandlaren några musslor kvar. Jag fick tänka om.

I förrgår var ju jag och några kollegor ute och käkade en sen lunch med silltallrik på Hambergs Fisk i Uppsala. Vi åt också en fantastisk laxcarpaccio till förrätt och den tänkte jag att jag kunde försöka efterlikna på något sätt. Jag köpte nästan 300 g finfin färsk lax för syftet, betänk då att maten bara var till mig men å andra sidan tänkte jag nöja mig med carpaccion så det behövdes en hel del fisk. Min laxcarpaccio blev inte riktigt likadan som Hambergs men väl så god.

Vid ätning av rå lax tror jag fortfarande rekommendationen är att frysa fisken ett par dagar innan. Det där skiter jag högaktningsfullt i, norsk fjordlax har aldrig de parasiter man är rädd för så jag äter den direkt. Rå lax är så vansinnigt gott.

Tillägg

Se kommentar nedan. Rådet att frysa rå lax är borta. Det är fritt fram.

Nu hoppar jag på receptet men anpassar det mer för förrätter, rätten är nog ändå bäst som det. Den går på ett nafs att dra ihop och det är så himmelskt gott.

Du behöver för två personer

200 g laxfilé av bästa laxen som du hittar
2 äggulor
1 tsk dijon
0,5 dl jättebra olivolja
1 msk finriven ingefära
1 tsk superfinhackad jalapeno (eller annan chili)
2 tomater
1/4 röd lök
0,5 tsk färskpressad limesaft
salt och peppar

Gör så här

Börja med dressingen. Vispa ihop äggula och dijon och vispa sedan ner oljan i det. Det här är omöjligt att misslyckas med, två kraftiga emulsionsmedel. Rör sedan ner ingefära och chili och smaka av med smaka av med lite salt och peppar. Ställ in i kylen att stelna lite.

Kärna ur och finhacka tomaterna. De ska hackas otroligt fint, typ millimeterstora bitar. Hör samma sak med löken. Blanda lök- och tomathack och smaksätt med lite limesaft. Salta och peppra.

Skär nu väldigt tunna skivor av laxen. Här sätts din kniv på prov och om du känner att din kniv är en besvikelse i den här operationen så är det bara att sätta sig och knivsurfa och förbereda ett nytt köp. Att rensa och skära fisk på det ena eller andra sättet är nog det som ställer högst krav på knivarna. Har man jättebra knivar så är det en ren fröjd.

Lägg ut laxskivorna direkt på tallrikar och låt stå i rumstemperatur tills de inte är kalla längre. Laxen ska inte vara kylskåpskall vid servering. När den är lagom i temperatur, strö över lite salt och peppar och sprinkla över derssingen. Avsluta med att lägga en liten hög av tomat- och löksallanden i mitten. Servera direkt.

P1010139b

Jag drack en fantastiskt god öl till maten från det som nog måste betraktas som sveriges bästa bryggeri, Sigtuna Brygghus. Deras Unfiltered Lager var makalöst god. Det är alltså en lageröl som inte filtrerats så den är lite skyig och man anar lite jästsmaker i den. Sin relativt svaga alkoholstyrka (4,7%) till trots var den väldigt smakrik. I regel brukar så här pass svaga öler ha briser i eftersmaken, men det hade inte den här. En ny favorit helt enkelt. Jag behöver heller knappast påpeka hur bra den passade till den här maten, faktum är att jag nog inte kan tänka mig någon bättre dryck.