Kycklingbuljong

Här kommer ett litet snabbrecept på en enkel kycklingbuljong som inte heller förutsätter att man har nyligen har käkat hel kyckling så man har ett helt skrov liggande. Här använder jag istället kycklingvingar.

De är väldigt billiga att köpa (köpte mina för 20 kr/kg) och har lagom proportioner ben och kött. Det är så klart ett lite förenklat recept och det går att göra bättre ljusa kycklingbuljonger, men den här funkar och den funkar bra.

För en liter buljong av normal kraftighet genom

5 kycklingvingar, ungefär 0,5 kg
lite olivolja
2 liter vatten
2 morötter, skalade och nedskurna i mindre bitar
1 gul lök, skalad och delad
1 liten snackspaprika, skuren i ringar
1 lagerblad
2 hela nejlikor
1 vitlöksklyfta, skalad
0,5 tsk torkad timjan
10-15 vitpepparkorn

Gör så här

Pensla lite olja på kycklingvingarna och kör in i ugnen på grill och 250 °C. Låt stå där tills de fått lite brynt yta. Det går ganska fort när man kör på grill så var på er vakt.

Lägg nu vingarna i en stor kastrull och slå på två liter vatten. Koka upp och låt koka i ungefär 10 minuter. Skumma så fort det finns något att skumma bort. Själva skumningen är viktig när man gör buljong för det som skummas av skapar en bitter smak om det får vara kvar i buljongen.

Lägg sedan i resten av ingredienserna och låt stå och puttra i tre timmar under lock. Skumma då och då.

Sila sedan av buljongen och reducera ner till önskad koncentration. Väljer ni att landa på ungefär en liter så kommer buljongen motsvara styrkan hos en buljongtärning i 0,5 liter vatten. Jag brukar reducera ner den ytterligare för att den inte ska ta så stor plats i frysen.

Anledningen till den här posten var att jag kokade den här buljongen igår för att ha den till en salsa roja (röd salsasås). Den färdiga rätten kommer beskrivas i nästa post. Jag tycker däremot det finns en poäng med att ha såna här recept separerade från övrigt.