P1010121b

Helstekt rimmad kyckling

Det ser ut som vilken helstekt kyckling som helst, men skenet bedrar. Det är en helt fantastisk kyckling och jag drar mig inte för att rangordna den högst av all kyckling jag ätit, och jag ätit en väldig massa kyckling och grillat hel kyckling i ugn sedan jag flyttade hemifrån.

Den här pippin har alltså rimmats i en lag i två dygn innan den hamnade i ugnen och lagen gjorde på alla sätt magi med smaken. Här tänker jag mig att man delar en kyckling på två personer och det kanske låter mycket. Rimningen drar dock ut en hel del vatten ur kycklingen och kompaktar den lite så den krymper helt klart. Tro inte att den blir torr för det, för så är det icke. Jag kastar mig direkt på receptet för det här måste ni verkligen göra. Billig fredagsmat tagen både ett och två steg längre.

Du behöver för två rejäla portioner

Rimningen

1 hel kyckling (jag valde en liten bosarpkyckling)
0,5 dl socker
0,5 dl salt
saft från en citron (ungefär 0,5 dl)
1 msk hela svartpepparkorn
2 msk finhackad ingefära
1 liter vatten

För tillagningen

1 rejäl kvist rosmarin
1 msk hackad ingefära
en halv citron, klyftad
2 msk smör, tärnat
svartpeppar

Smält smör för pensling

Gör så här

Koka upp tre dl vatten med övriga ingredienser i lagen. Ta sedan av det från plattan och tillsätt övriga sju deciliter vatten. På det sättet behöver man inte vänta lika länge på att lagen sk svalna. När den har svalnat helt, placera kycklingen i en tät treliter plastpåse. Häll över den svalnade lagen och förslut på något sätt. Jag brukar ställa påsen i en bunke så man inte riskerar haveri i kylen. Låt nu kycklingen ligga kvar i lagen i kylskåpet i två dygn.

P1010121b

När de två dygnen gått, ta ut kycklingen ur påsen och häll bort lagen. Lägg in rosmarin, ingefära, citronklyftor och tärnat smör i kycklingen och bind ihop benen på något sätt. Pensla kycklingen med smält smör och peppra ytan.

Sätt ugnen på 125 °C och lägg kycklingen på ett galler i ugnen. Under gallret måste du ha en långpanna med rätt så mycket vatten i. Har man inte vatten i långpannan så kommer allt som droppar från fågeln att bränna och det kommer rökfyllas i ugnen. Genom att ha vatten i långpannan så får man också en ångkokningseffekt vilket är perfekt.

P1010122b

Låt kycklingen stå i ugnen i ungefär två timmar. Om du vill kan du pensla den emellanåt med smält smör. Det kommer leda till att skinnet blir lite mjukt, men smaken blir god. Vill du ha krispigare skinn så ska du snarare pensla med en buljong eller dylikt vattenbaserat.

Servera kycklingen hel på en skärbräda. Jag gjorde supergoda hemfriterade pommes frites och en citronmajonäs till maten också. Citronmajonäsen gjorde jag genom att riva ner rätt så mycket citroncest i majonäs.

P1010128b

Testa att göra den här kycklingen. Rimningen gör att man får in enormt mycket smaker i köttet och köttet blir dessutom lite fastare utan att för den skull bli torrt. Man kan så klart tänka sig andra smaker i lagen också men ingefära och citron är en klockren kombonation.