P1010114b

Helstekt rimmat fläsk med potatis- och bönkaka och pepparrotslingon

Okej det var ju en lite osmidig rubrik men det är precis vad det är vi har ätit. Det var tänkt att vara en liten lättlagad vardagsrätt igår med ugnsstekt rimmat fläsk och en bönsallad. Tyvärr så kokade jag sönder de vita bönorna i tryckkokaren och fick tänka om. Omtänket blev himla lyckat. 

För övrigt så är jag precis hemkommen från en sen och förlängd lunch med mina kollegor. Vi drog till Hambergs och tog oss en varsinn stadig silltallrik med öl och snaps till. Undrar om inte livet är som bäst just i de lägena. Hambergs, Uppsalas gamla anrika fiskrestaurang som tamefan aldrig gör en besviken, har dessutom världens bästa sillar. Snyggt upplägg och ordentligt tilltaget. Dessutom öl och snaps på något som faktiskt kan klassas som arbetstid. Då leker livet.

Här är i alla fall gårdagens lite väl avancerade vardagsrätt som smakade fantastiskt.

Det här behöver du för typ tre portioner

300 g rimmat helt sidfläsk med svål
2 msk honung
en nypa timjan
1,5 dl turkisk yoghurt
2 msk lingonsylt
1 dl riven färskriven pepparrot
3 stora potatisar
smör för stekning
salt och peppar
3 dl väldigt mjuka vita bönor (jag körde sönderkokade)
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk blandade finhackade färska eller frysta örter (jag körde med provencalsk örtblandning)
1 tsk rapsolja

Gör så här

Sätt ugnen på 100 °C. Olja ytan på en ugnsform och lägg fläskbiten i formen med svålen nedåt, strila över honung och lite timjan. Låt stå i ugnen en timma och vänd sedan på biten. Skär nu ett rutbänster i svålen och se till att du bara skär genom yttersta millimetrarna. Annars blir det fult. Ingen gillar ful mat. Strila över lite ytterligare honung och låt stå i ugnen i ytterligare två timmar. Innan servering skär du fläsket i centimetertjocka skivor. Tre skivor räcker faktiskt per portion, det är det fina med fläsk, det är på något sätt drygt.

P1010114b

Blanda lingon, turkisk yoghurt och pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen så det får stelna till lite.

Skiva potatisarna parallellt med den långa änden (=gör så stora skivor som möjligt). Jag nöjer mig med tre skivor per potatis och kastar resten. Råstek i mycket smör, salta och peppra. När man råsteker potatis är det vettigt att hålla sig till relativt låg temperatur, annars får man yta innan potatisen är klar. Jag tycker inte man behöver någon vidare stekyta på det här.

Blanda vita bönor, vinäger, örter och rapsolja. Smaka av med salt och peppar.

Montera potatisen med tre skivor per portion och bönröran emellan. Det blev riktigt jävla gott det där. Bönor och potatis passar ihop, så är det bara.

Servera med potatiskaka, fläskskivor och pepparrotslingonen. Jag strödde över lite paprika och strimlad knipplök.