P1020262

Kinesiska glutenfria dumplings

Igår pillade vi med dumplings. Det är lika bra att jag är ärlig här och erkänner att det är min fru som gör själva pillhelvetet. Jag svär nämligen så mycket när jag gör sånt där så jag är förbjuden att hålla på med det. Alltså sånt där smått och plåttrigt har jag verkligen svårt för, det är säkert del i varför jag är så totalt ointresserad av desserter och söta bakverk också. …och i mitt yrke sysslar jag med nanoteknologi (???), då känns det som att man i alla fall borde kunna vika ihop lite dumplings.

 

Ni vet väl att jag numer bloggar på Feeders, en blogg som jag och Mia Peterson byggt upp tillsammans. Där tar vi nördandet ytterligare en nivå och allt jag postar på den bloggen är glutenfritt. Lättast har man koll på oss genom att följa vår Facebooksida. Hoppas vi ses där

 

Att kalla dem kinesiska är lite övermaga egentligen då man säkert kan spåra japanska inslag i dem också, men de är nog mest kinesiska ändå. De är lite chilibitiga och vi serverade en dippsås och en sallad till.

Degreceptet nedan avser glutenfri wontondeg för dumplings. Har man inte som jag problem med glutenintolerans så finns det verkligen ingen anledning i världen att göra sin egen dumplingsdeg. På asiatiska butiker kan man köpa färdiga paket med frysta färdigstansade degplattor för en billig peng och det är otroligt värt det. Det gör dumplings lättlagade. Med gluteneländet blir det däremot inte så lättlagat men jag måste ju också kunna äta det. Bilderna är på de glutenfria dumplingsarna, och de går faktiskt att få rätt fina. Det är dock lättare att göra fina på färdig köpedeg. Det kan vara första gången i bloggens historia som jag förordar en genväg i köket.

P1020262

En rolig sak var att Emma hittade kinesiskt risvin på den kinesiska butiken. Det här vinet är lite lustigt och alla som lagat en del asiatisk mat känner igen den vanliga formuleringen ”kinesiskt risvin (kan ersättas med sherry)” i recepten. Har man smakat risvinet så förstår man varför det är ersättningsbart med sherry för risvinet smakar mycket riktigt som ganska risig sherry. Kanske lite mer jästigt och åt sake-hållet. Det som är mest lustigt med vinet är att det går att hitta i vanliga butiker trots att det ligger på 14%. Det var uppe på tapeten i media för några månader sedan och vi fick på nyheterna se Edward Blom hälla i sig ICA-vin och påstå att det är drickbart (det klassas nämligen inte som dryck). Jag vet inte vad som hände med reglerna, kanske är min kines lite efter, men vi berättar inte det för någon. Det finns fortfarande inte att köpa på Systemet så det är bra om det fortfarande går att få tag på i vanliga butiker.

P1020260

Nu ger vi oss på receptet tycker jag

Du behöver för fyra stora portioner

Dumplings

3 dl mjölmix (vi körde Finax)
1 dl vatten
1/4 tsk salt
400 g fläskfärs
2 gröna chilis (jag tog jalapeno), fint skurna
1 schalottenlök, fint skuren
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk fisksås
2 msk risvinäger
1 msk sesamolja
1 rejäl bladpersilja, hackad

Dippsås

1 röd chili, fint skuren
1 salladslök, strimlad
2 msk finhackad ingefära
0,5 dl japansk soja
1 tsk sesamolja
1 msk mörk sirap

Sallad

böngroddar
gurka, skuren i tändstickor
nån typ av sjögräs (jag har INTE svart bälte i sjögräs, vi tog bara en sort, det är kinesiska tecken på påsen)
sesamolja
risvinäger

Gör så här

Blanda degen och låt vila täckt i kylen. Blanda allt till dumplingsfyllningen och ställ in den i kylen också. Blanda alla saker till dippsåsen och mixa dem ordentligt. Låt stå och vila. Blanda salladen.

Ganska jävla enkelt förfarande än så länge va?

Kavla ut degen otroligt tunt och stansa ut rundlar med något vettigt stansverktyg. Jag har såna där som konditorer använder i väldigt hög grad. Forma fyllningen till en rätt hård köttbulle och lägg på mitten av degen. Pensla degkanten med vatten och vik över till en halvmåne. Ställ upp och försök göra något snyggt med kanten. Rabbla tre-fyra olika namn på humangenitalier och börja sedan om.

Smörj bottnen på en ångkokningsinsats med olja. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner dumpling i ångkokningsinsatsen. De får inte nudda varandra för då limmar de ihop i ångkokningen. Ångkoka i fem minuter. Plocka ur och upprepa tills allt är klart.

P1020255

P1020256

P1020259