P1020249b

Soppa på rostad blomkål med lite trist färg

Man kan väl inte äta blomkålssoppa en fredagkväll? Nej det kan man inte, men vi gjorde det ändå igår. Jag har en envis förkylning som varken vill bryta ut eller ge med sig så det kändes vettigt med soppa igår.

Jag rostar blomkålen ordentligt och det ger en lite annorlunda smak på blomkålssoppan, dessvärre så blir färgen lite blekt gråbrun när det används rostad blomkål och det är så klart trist men den rostade smaken lyfter soppan till nya höjder. Ett annat skäl till att det blev soppa var att jag ville testa min nya stavmixer ordentligt. Jag har tidigare bara vispat med den så det var dags att sätta den på mixerprov.

P1020249b

P1020250b

Jag tror jag har haft sex stavmixrar. De har gått sönder eller slängts i ren irritation en efter en och jag har sökt med ljus och lykta efter något som i alla fall kommer i närheten av de professionella. De flesta mixrarna för vanliga hemmapulare är på tok för klena, för korta, har för kort sladd, dånar som jävla cementblandare eller är helt enkelt värdelösa på andra sätt. Jag har så klart också haft diverse blenders men såna blir jag aldrig riktigt kompis med, jag är i grund och botten en stavmixerperson som bara aldrig hittat en bra stavmixer – förrän nu. Jag inser att det här låter som reklam men jag får inte en spänn för att skriva det här. Jag såg reklam för en ny stavmixer från Electrolux (en Elextrolux ESTM6600 med en massa extratillbehör) och började kolla upp den. Jag frågade en kompis som hade köpt en och bestämde mig för att skaffa en jag med. Jag är så otroligt nöjd än så länge. Främst är det två saker jag gillar – den är urstark och den är tyst, förvånande tyst med tanke på hur fort den roterar. Den enda nackdelen jag upplever är att det är stålkåpa runt knivarna på mixerdelen. Jag kokar ofta grejer i min emaljerade gjutjärnsgryta och i den ska man vara försiktig med stål så inte emaljen repas. Jag får helt enkelt använda den väldigt försiktigt i den grytan.

Det är möjligt att det finns fler nya stavmixar som är lika bra som den här men jag har då aldrig sett någon. Den känns semiprofessionell. Tillbaka till soppan nu.

Du behöver för fyra portioner

1 stort blomkålshuvud
bra olivolja
200 g mandelpotatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
5 dl grönsaksbuljong
2 dl bra vitt vin
2 dl vispgrädde
lite nyriven muskot
salt och peppar
tryffelolja
dill

Gör så här

Sätt ugnen på 250 °C och grill. Dela upp blomkålen i buketter och pensla med olivolja. Ställ in i ugnen och rosta blomkålen men se upp så den inte bränns.

P1020246b

Ska potatis och tärna den, klyfta löken och skiva vitlöken och stek sedan allt i smör till det får lite yta. Lägg i den rostade blomkålen och slå på vinet. Reducera ner vinet tills ungefär 1/3 återstår (inte så petigt). Tillsätt buljong, lägg på ett lock och koka försiktigt i ungefär 20 minuter eller tills potatisen och blomkålen är mjuka.

P1020247b

Mixa ordentligt med stavmixer. Man kan tjäna på att köra den genom en passersil också men jag struntade i det igår. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med nyriven muskot, salt och peppar.

Servera med några droppar tryffelolja och en hög dill. Käka mackor och en god sallad till maten. Jag gjorde en enkel sallad på tomater och rödlök med en helt fantastiskt god vinäger. Jag återkommer till vinägern för det är något jag snöat in på lite.