P1020238

Friterad strömming och en jävligt fin räksås

Jag har funderat en väldig massa på natriumcitrat och citronsyra idag men släppte det till sist. Det är hur som helst lite irriterande att det är svårt att få tag på natriumcitrat i Sverige.

Min fru har fyllt år. Hon är ungefär lika gammal som kvastfeningarna och är man så gammal så gillar man i princip bara fläsk och strömming. Det fick därför bli strömming som födelsedagsmiddag. Strömming kanske många fnyser åt men jag håller inte alls med, det är en fantastiskt god fisk och den kostar i princip ingenting heller. Skärper man sig lite så blir det dessutom en festmåltid.

Receptet är väldigt inspirerat från ett recept jag har läst på en sida på nätet, jag tror det var en dagstidning men jag kan inte komma ihåg var jag såg det så någon länk kan inte postas. Jag är lite noga med sånt där så det är lite pinsamt.

Tempuran här är helt glutenfri om man väljer mjölmix istället för vetemjöl. Det fascinerande är att den här tempuran är den bästa jag någonsin gjort och jag tror nog den glutenfria mjölmixen är lite del i det även om den är gjord precis som jag alltid gjort tempura innan jag fick celiakidiagnosen.

Du behöver för 4-6 portioner

Friterad strömming

0,5 kg strömmingsfilé
salt
2 dl lageröl
2 ägg
1,5 dl Finax mjölmix (kan ersättas med vetemjöl)
olja till fritering

Räksås

1 dl majonäs (Hellmans är som vanligt bäst om man inte gör egen)
1 dl gräddfil färska skalade räkor (så mycket som plånboken tillåter, men det är stor smakvinst på att välja färska)
en näve färsk dragon
en näve färsk dill
1 tsk färskpressad
citronsaft
svartpeppar och eventuellt lite salt

Övrigt

forellrom
mandelpotatis
babyspenat
mer färsk dill
ev. citronklyftor

Gör så här

Salta strömmingsfiléerna och låt dem ligga i kylskåpet i en timma. Torrimningen gör dem lite fastare och man vinner en hel del på det.

P1020238

Skala räkorna och blanda med övriga ingredienser till såsen. Låt gärna stå i en halvtimma i kylen så smaken från örterna går ut ordentligt. Dragon och dill är en märkligt passande kombination.

Separera äggen i gulor och vita i två bunkar. Se till att det verkligen inte är ett uns gula i vitan (lite vita i gulan är däremot helt okej). Vispa äggvitan stenhårt. Jag har förresten skaffat en superbra stavmixer från Electrolux och all vispning och mixning har blivit mycket trevligare (det kommer en post om den snart). Vispa sedan ner öl och mjöl i gulan. Vänd ner den hårt vispade vitan i bunken där du har gulan och det andra. Det här ger en väldigt fluffig tempura som fastnar på det mesta. Som sagt, den bästa tempuran jag gjort. Den ska inte stå länge så sätt fart med friteringen snabbt nu.

Hetta upp oljan till 180 °C.

Torka av fiskfiléerna och doppa dem i tempuran. Jag tycker det är lättast att göra det med händerna. Sänk sedan försiktigt ner dem i oljan. Det går också att göra med händerna, lite brännblåsor har ingen dött av. Vänd fisken efter ungefär 30 sekunder eller när den har fin färg på sidan som legat nedåt. Fortsätt lika länge på andra sidan och ta sedan upp fisken och låt rinna av på ett hushållspapper.

Servera direkt med några spenatblad på tallrikar. Lägg på fisken och toppa med forellrom och dill. Dundra på en klick sås och servera potatisen i en skål bredvid.

P1020244

Förresten, jag har skrivit det förr men jag gör det igen: Mandelpotatis är ju ett förbannat helvete att koka, den spricker nästan jämt. Det löses enkelt genom att den istället ångkokas. Skala den och lägg den i vatten. Koka upp vatten i en kastrull och sätt på en ångkokningsinsats. Lägg ner potatisen när vattnet under insatsen kokar och låt koka i fem minuter. Salta sedan. Saltar man från början så missfärgas potatisen. Låt ångkoka tills potatisen är klar. Den håller ihop enormt bra på det här sättet.

P1020239

Avnjutes bra till ett Rieslingvin från Alsace. Vi tog ett varsitt glas Trimbach.