Nyårstips

Jag har haft ett förslag på nyårsmat med på bloggen redan men jag tänkte att jag skulle samla ihop lite recept från bloggen i någon typ av återanvändning.

Det kanske är lite tråkigt med bloggposter som enbart är länkar till mig själv men samtidigt kan jag tycka att det är lite vettigt att återanvända gamla favoriter.

Nyår är verkligen inget speciellt för mig. När jag var ung så var det en massa uppladdning och helvete och festerna blev i regel en besvikelse i alla fall. Slutade med att man lommade hem ensam i kylan. Nu för tiden och med småbarn är det en ytterst lugn tillställning. Fan vet om inte vår nyårsafton äntligen har landat där den ska vara. Dean Martin kallade nyårsafton för ”amatörernas afton”, och det kanske ligger något i det. Lagar man lite rolig mat så har man i alla fall det att glädjas åt.

Här kommer i alla fall lite tips på saker jag tycker kan passa som nyårsmiddag. 

Förrätter (eller nyårsluncher)

De här rätterna tänker jag mig att de kan passa som förrätter eller i alla fall lite mindre rätter på en större meny. Vissa kanske det är lite för mycket jobb med för en förrätt men då kan man ju å andra sidan göra något enkelt och klassiskt till huvudrätt.

Oxsvanssoppa är en svensk klassiker som är ett rätt stort bök att laga. Å andra sidan så går den väldigt bra att förbereda innan och som liten förrätt är det en imponator att räkna med.

oxsvans

En annan gubbklassiker är råbiff och den passar ypperligt att göra som förrätt.

råbiff

Det här tycker inte jag passar som förrätt egentligen. Inte som huvudrätt heller på nyårsafton. Däremot har jag börjat på ett gubbtema och måste då liksom ro det resonemanget i land. Lätthalstrad lövbiff med pepparrot är en utmärkt nyårslunch däremot och den ska serveras med ett glas öl och en snaps.

lövbiff

Sparrisrisotto med lufttorkad skinka tycker jag är en alldeles utmärkt förrätt. Men för guds skull, slarva inte med risotton. Det finns jävligt många fel sätt att laga risotto på så välj inte ett av de sätten. Kompromissa inte. Kompromissa fan aldrig.

sparrisrisotto

Som nyårslunch förra året körde vi med salad nicoise med röding och vaktelägg. Den rätten skulle vara utmärkt att minska ner och använda som förrätt också.

salad nicoise

Huvudrätter

Vi kör med några huvudrätter också. Det mest klassiska är givetvis oxfilé och jag börjar med det, men sen kommer lite förslag som inbegriper annat kött också.

Jag har två oxfilégrejer jag vill tipsa om. Dels oxfilé med rödvinssås där betydande ansträngning lagts på rödvinssåsen, dels ännu mer klassiskt med pommes och bearnaisesås (där babblas det också en hel del om att laga oxfilé sous vide).

oxfile med rödvinssås

oxfilé med pommes

Nu kommer några grejer som jag egentligen tycker är roligare. Först ut är rödvinsbrässerad oxkind, en alldeles utmärkt festrätt. Snygg också.

oxkind

En annan rolig grej är långkokt högrev på bröd. Jag kan nog hålla med om att det inte riktigt skriker fin nyårsmiddag om det men det är sjukt gott så det borde funka ändå.

långkokt högrev

Nyligen bloggade jag just om ett nyårsförslag i form av lite sous vidad fläskfilé.

fläskfilé

En annan sak jag verkligen gillar är att göra rullar av kött. Ett alldeles utmärkt sätt att dundra in en massa smaker med köttet. Här är ett litet förslag på porchetta med en massa oregano. Kanske lite väl somrigt men jag tycker ändå det borde funka. 

porchetta2

Det var liksom det hela. Som sagt så är jag inget jättefan av nyår och uppstyrda menyer. Jag har t ex börjat tycka att det är tråkigt med flera rätter och desserter är jag inte intresserad av alls. Köp bra glass och gör marängswiss vet jag.

Omslagsbilden är lånad från Wikipedia, övriga bilder är mina egna.