P1020865

Salad Nicoise med röding

En riktig Salad Nicoise kan göras på många sätt men den innehåller alltid tonfisk så det här är i strikt bemärkelse ingen Salad Nicoise utan mer en rödingsallad. Dock är ju tonfisken en tveksam fisk att köpa och jag hade dessutom fått tag i viltfångad röding så då fick det bli på det här sättet.

Till nyårsafton så lade jag stor del av krutet på lunchen då jag är så seg på kvällarna, p g a irriterande och kronisk njursjukdom. Vi firade nyår tillsammans med min svågar och hans familj mitt på dagen och på kvällen var jag och min fru ensamma. Vi käkade så klart gott även på kvällen men den posten kommer i morgon. 

Sån här mat och liknande borde man äta oftare. Sallad med fisk eller sallad med en köttbit är alldeles perfekt. Till Salad Nicoise är det också utmärkt att servera chanpagne och det passar ju fint på nyårsaftonslunchen.

Du behöver för fyra portioner

Vinägrett

2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk dijon
3 teskedar bra rödvinsvinäger
saft från en halv citron
2 msk finhackad bladpersilja
2 msk finhackad dragon
salt och svartpeppar
1,5 dl olivolja av bra kvalitet

Sallad

två rödingsfiléer
0,5 dl salt
1 msk socker
1 liter vatten
peppar
smör till stekning
12 vaktelägg
en ask körsbärstomater, delade
16 sardellfiléer
1 ask sugarsnaps, brytbönor eller liknande (kokas om det behövs som i fallet med brytbönor)
0,5 kg små fina potatisar, kokta och ljumma
3 msk kapris
1 dl hackad gräslök
1 dl goda svarta oliver
2 msk bra olivolja

Gör så här

Börja med att blanda ner 0,5 dl salt och 1 msk socker i kallt vatten. Rör tills allt har löst sig. Lägg sedan ner fiskfiléerna i lagen och låt rimma i minst en timma. Det här är ett utmärkt sätt att höja upp fisken och jag har den senaste tiden blivit alldeles olidlig när jag pratar om fisk eftersom Marcus Samuelsson gav mig såna fina komplimanger för min fiskstekning i det där matprogrammet jag var med i. Där stekta jag öring och det gjorde jag exakt såhär. Stek fisken i smör när den har rimmat klart. Behåll skinnet på för det är så snyggt och se också till att inte översteka firren.

För övrigt så stekte jag fisken i hemkärnat syrat smör. Jag hade följt det här receptet hos Matgeek och det blev otroligt gott. Smör kommer jag göra fler gånger.

P1020865

Innan fisken steks så ska du så klart göra klart salladen. Börja med att blanda ihop alla ingredienser utom oljan till vinägretten. Strila sedan ner oljan under vispning så att emulsionen blir jämn.

Blanda den ljumma potatisen med bönskidor, halverade körsbärstomater, kapris, gräslök, oliver och olivolja. Lägg upp på tallrikar. Lägg på sardellfiléer och koka vakteläggen. Äggen kokas genom att du försiktigt sänker ner dem i kokande vatten och tar upp dem igen efter 2,5 min. Spola dem med kallvatten och skala dem försiktigt.

Ringla vinägretten över salladen och avsluta med att lägga på din stekta fiskfilé.

P1020880

Som sagt, det här är ingen riktigt Salad Nicoise. Vill ni göra det så kan ni göra salladen exakt såhär och istället snabbhalstra tonfisk till den som jag gjorde i det här receptet.