Surt fläsk

Jag måste på något sätt posta det som jag inte skrivit om på julbordet innan det försvinner ur minnet och det här var nog kanske julbordets överaskning och höjdare.

Den passar så klart till annat än till julbord så det skadar inte att skriva om den såhär när det är så långt till jul det bara kan vara. Det blir bra för mig inför nästa jul att ha den och länka till i alla fall.

Det är otroligt enkel mat med fyra ingredienser så även de som är emot långe ingredienslistor kan laga det här. Inspirationen fick jag från en kille på twitter men jag drog ner lite på honungen från hans tips av rädsla för att det skulle bli lite för sött. För mig var nog det en god idé.

Du behöver

rimmat sidfläsk
1 dl rödvinsvinäger
3 msk god honung (tror även bra lönnsirap skulle kunna funka fint)
smör att steka i

Gör så här

Koka fläskbiten hel i vinägern och honungen i 45 minuter. Låt det bara puttra lite försiktigt.

P1020800

Ta upp biten och låt svalna något, skär sedan i kuber.

P1020812

Stek kuberna på medelvärme (kanske t o m något under medel) runtom i smör. Det här kommer ta rätt så lång tid om du vill få det bra. Hemligheten med att steka fläsk och bacon är att inte steka så varmt men att däremot steka länge. Då åstadkommer man rätta ytan. Här ska ytan bli krispklibbig, ungefär som bra BBQ-ribs.

De blir verkligen fantastiskt goda. Vill kinesificera rätten så byter man ut rödvinsvinägern mot kinesisk risvinsvinäger och fräser på en massa grönsaker till maten.

Sådär ja, min kortaste bloggpost någonsin. Typ lika lång som matblogginlägg brukar vara hos andra bloggare. Kanske kan jag rätta in mig i ledet på sikt.