P1020830

Ost- och skinksallad på texmexsätt

Jag räknar kallt med att ni fortfarande har skinka kvar, även efter den goda mackan. Här kommer nästa tips på vad som kan göras av den överblivna skinkuslingen.

Efter julen så brukar i alla fall jag vara väldigt sugen på mat som ligger långt ifrån julmaten och då är det här perfekt. Rejält med grönt och dessutom lite chilihetta passar bra efter den feta julmaten.

Har ni inte skinka kvar så är ju det något som verkligen går att fynda i butikerna just nu. Köp för guds skull bara inte färdigkokt skinka. Den är fullpumpad med vatten och smakar kloak. Försök hitta lättrimmad skinka av något märke som ni litar på. Jag hittade en fin skinka igår för 30 kr/kg och den ska tillagas under dagen.

Innan jag går på receptet så måste jag återigen påminna om knivtävlingen på bloggen som pågår för fullt. Var med och tävla du också.

Du behöver till fyra portioner

Salladen

400 g julskinka, tärnad
200 g överbliven julost, tärnad
4 stora tomater, urkärnade och tärnade
saften från 2 lime
2 avokado, tärnade
0,5 rödlök, tärnad
1 gurka, urkärnad och tärnad
1 kruka färsk koriander, hackad (hacka med stjälkarna också)
1 jalapeno, finhackad

Varm tomatsalsa

0,5 rödlök
neutral olja
1 tsk rostade spiskumminfrön som sedan morlas
1 jalapeno
0,5 torkad chipotle, som fått ligga i blöt 30 min i hett vatten
1 burk konserverade tomater
socker, salt och peppar

Övrigt

1 paket bacon
nachos
sås på creme fraiche, vatten och pressad vitlök

Gör så här

Börja med tomatsalsan för den vinner på att stå och puttra en timma. Stek lök och jalaeno i olja på medelvärme tills löken är mjuk. Tillsätt sedan spiskummin och stek ytterligare tre minuter. Tillsätt chipotle och tomater och låt sedan puttra under lock i en timma. Ta av locket och salta, peppra och sockra efter behag. Reducera eventuellt ihop salsan lite om den är för rinnig.

Blanda alla ingredienser till salladen. Det kan vara vettigt att börja med att pressa lime och sedan lägga den tärnade avokadon direkt i limejuicen så avokadon inte blir brun. Sen blandas avokado och limejuice med övriga ingredienser.

Rör ihop vitlökssåsen. Vatten har jag i för att den ska bli lite rinnig, det är mer passande än en kräm som blir resultatet om man skiter i vattnet.

Stek bacon på medelvärme tills det är knaprigt och fint.

P1020830

Servera en rejäl slev sallad och toppa med övriga tillbehör. Ta en lageröl tll maten, du är ändå så pass trött på ale och mörk öl nu efter jul.

Det här är ingen spektakulär mat på något sätt men den är förbannad god. Nyttig dessutom och det kan ju behövas efter jul.