P1020802

En variant på Reuben sandwich

Nu är julen slut och det gäller att så fort som möjligt göra något av resterna. Här är en variant på Reuben sandwich som passar utmärkt att göra på resterna av julskinkan.

Jag är mycket väl medveten om att en Reuben ska göras med corned beef ursprungligen och senare är det vanligt med pastrami men nu är det ju så att vi har skinka. Pastrami är en historia för sig och den kommer jag nog snart berätta, det är nämligen ett mycket trevligt projekt, som tar närmare en vecka, att göra sin egen pastrami. Här skiter vi i alla fall i konventionerna och gör mackan på det vi har tillgång till. Det lustiga är att vi åt det här dagen före julafton och innan julskinkan var färdig. Köttet som fick ligga i min macka var en bit högrev som fått gå i sju-åtta timmar i ugnen dagen innan och sedan legat i press under ett dygn. 

P1020802

I övrigt så har det varit lite tyst från mig några dagar och det beror så klart på julen. Efter varje jul inser jag att julmaten nog inte är så speciell men det glömmer jag till november och börjar ändå hajpa skiten. Hur som helst så var den kinesiskt kryddade sillen riktigt bra och den vetskapen kan vi bära med oss till nästa gång. Den kan nog bli en perfekt midsommarsill också. Tystnaden från mig är nu bruten och för att jag ska hinna få ur mig allt som ska bloggas om så måste jag posta varje dag ett tag framöver. Hoppas det inte blir jobbigt för er. 

Nu tar vi och ger oss på receptet på mackan tycker jag.

Du behöver

Kött, pastrami/julskinka/annat kött som är tunt skuret och i riklig mängd
300 g surkål (jag köper färdig surkål som sedan piffas upp enligt nedan)
1 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
1 stjärnanis
majonäs
dijonsenap
gott bröd
saltgurka

Gör så här

Det enda som ska lagas här är surkålen, resten är färdigt. Lägg surkålen i ett durkslag och skölj av den ordentligt. Lägg den sedan i en kastrull tillsammans med kycklingbuljong, vitt vin och stjärnanis. Koka utan lock tills det nästan är torrt. Rör om emellanåt och var lite försiktig mot slutet när det inte är så mycket vätska kvar. Låt kålen svalna av till lite ljummen.

Visst kan man tycka att det är roligare att göra egen surkål. Det tycker jag också även om jag ännu inte gjort det. Det är så klart något som snart måste göras bara jag får tag i en kruka för syftet. Det här är dock ett bra sätt att ta en färdig produkt och piffa till den bra.

Skär brödet och bred först dijon och sedan majonäs på bottnen. Lassa på ordentligt med kött och toppa med alldeles för mycket surkål. Lägg på övre locket och pressa ihop. Dela mackan lite snyggt och servera med saltgurka och en god öl.

I morgon förmiddag kommer några nyårstips. Kom ihåg att vara med och tävla om kniven.