P1020572

Halstrad tonfisk med kall och kryddig gurksoppa

Jag hatar den här tiden på året och det finns verkligen inte någon aspekt av november som jag tycker om. Jag gillar inte vintern heller för den delen och den enda lilla höjdpunkten med årstiden är julen med julmaten. Fick jag bestämma så skulle vi ha en julvecka och resten av året ljummet grillväder där kvällarna spenderas ute vid en brasa med en öl i handen.

Igår var jag så less på helvetet så jag bestämde mig för att lura november lite. Jag tände varenda lampa i lägenheten och stod ett tag och glodde in i ett lysrör. Sen lagades det lite enkel och snabblagad sommarmat. Gurksoppa låter så klart lite tveksamt och blaskigt, men låt er inte luras av namnet. Soppan är visserligen baserad på gurka men den är otroligt smakig och ändå fräsch och ligger smakmässigt någonstans mittemellan texmex och svensk midsommar.

Otillagade soppor är ju faktiskt inget annat än mixade sallader och vad vi har här är en mycket nyttig maträtt. Nyttighet är i regel inget egenvärde för mig när jag lagar mat men jag försöker laga varierat och hålla ner miljöbelastningen så gott det går. Lite korkat att lägga in det där om miljö i samma post som det lagas tonfisk, det vet jag. Jag fuskar också. 

Nu går jag på receptet och det är lättare att göra ganska mycket av soppan. Du kan använda soppan dagen efter också bredvid din mat istället för en sallad.

Du behöver

3 gurkor
1 gul paprika
4 salladslökar
1 jalapeno, urkärnad och hinnor uttagna
2 msk hackad dill (fryst går bra)
2 msk hackad gräslök (fryst går bra)
1 tsk nymortlat korianderfrö
1 tsk torkad timjan
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
2 msk champagnevinäger
2 msk bra olivolja
1 dl turkisk yoghurt
1 dl creme fraiche
salt och peppar

tonfisk (mängd bestämmer man själv men det räcker gott och väl med 100 g per person)
socker, salt och svartpeppar

Gör så här

Mixa alla ingredienser till soppan i omgångar. Mixa länge så att soppan blir slät och fin. Smaka av den med salt och peppar.

Skär gärna ut ett rätblock av tonfisken om det är möjligt. Klappa in socker, salt och svartpeppar på alla sidor. Hetta upp en torr non-stick-panna riktigt ordentligt på spisen. Halstra sedan en sida i taget på tonfisken en snabbsväng. Bara så du får lite karamelliserad yta (du har ju socker med). Kan röra sig om 10-15 sekunder per sida.

P1020572

Skär ut skivor av tonfisken och servera direkt med soppan. Soppan toppas med fördel med ett par skivor jalapeno och lite olivolja. Vill man lyxa till det så passar ett glas av det här vinet alldeles utmärkt till maten, det var vad vi drack.