Lätthalstrad lövbiff med pepparrot och äggula

Det blev rätt så sen middag igår och ingen av oss var speciellt hungriga. Då passar det suveränt med den här rätten. En klassiker enligt alla mått som jag faktiskt skulle kategorisera som husmanskost.

Jag är ingen stor fan av lövbiff eftersom det är så vansinnigt svårt att steka och servera innan det kallnar. Lövbiff kan inte stekas längre än 5-10 sekunder på varje sida utan att bli som en bit läder och det där ställer lite krav på både kvalitet och den som steker. Man kan servera den här rätten utan potatis och då är det väl mest en förrätt, annars kan man välja att servera pommes frites eller potatispuré till och göra det till mer av en huvudrätt. Egentligen är maten självintruerande men jag skriver ner receptet i alla fall för det ger möjlighet att prata lite om potatispuré. Jag har skrivit om en annan potatispuré innan men den jag babblar om i den här posten är mer klassisk. En fullträff till t ex Wallenbergare.

Du behöver för två personer

Köttet

2 lövbiffar av bästa kvalitet
en bit pepparrot
2 ägg
1 msk smör
0,5 tsk dijon
0,5 tsk torkad dragon

Potatispurén

500 g fin potatis, jag använde Amandine igår. Mandelpotatis funkar också väldigt bra
1 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
3 msk smör
riven muskot
salt och svartpeppar

Gör så här

Skala och koka sedan potatisen mjuk. Nu kommer det som skiljer puré från mos; man ska nämligen pressa och passera potatisen för att få till den där lite såsiga känslan. Lite som en icke-newtonsk, skjuvförtunnande vätska. Börja med att pressa potatisen genom en potatispress. Därefter ska den pressade potatisen direkt passeras genom en passersil. Värm upp mjölk, grädde och smör i en kastrull tills det nästan kokar och smöret är smält. Rör ner vätskan i den passerade potatisen. Häll inte i allt på en gång utan ta det lite i omgångar för att justera hur tjock purén blir. Rör och vispa gärna med en ballongvisp. När konsistensen är perfekt riv över lite muskot och smaka av med salt och peppar. Jag tycker det är rätt så stor skillnad på sån här puré och vanlig potatismos som jag gör. Jag säger inte att det är något fel på vanlig potatismos men det här känns onekligen lyxigare.

Smält smör i en liten kastrull och rör ner dijon och dragon. Låt stå på svag värme medan du ställer en grillpanna på spisen och knäpper på plattan på högsta effekt. Grillpannan ska bli glödhet. Riv också massor av pepparrot fint.

Pensla lövbiffarna på en sida med smör-, dijon- och dragonblandningen. Lägg ner lövbiffarna i grillpannan med den penslade sidan nedåt. Så fort du lagt ner dem börja pensla andra sidan. När de har stekt i 5-10 sekunder vänder du och steker lika länge på andra sidan. Sen är det klart. Frestas inte att steka längre, det kommer bli skosula av köttbiten.

Servering

Lägg köttet på en uppvärmd tallrik och toppa med en ordentlig hög riven pepparrot. Gör en liten grop i pepparrotshögen och lägg där försiktigt ner en rå äggula.

Servera med en klick potatispuré vid sidan.