P1000939b

Persiska kycklingspett med torshi och pommes frites

Det persiska nyåret inföll i veckan och såna där högtidligheter är bra som ursäkter för att testa lite mat från andra kulturer. Jag kan inte påminna mig om att jag lagat något persiskt tidigare så det var dessutom hög tid. Jag gjorde spett på kycklingkött som jag lät marinera i lite över ett dygn i en väldigt smakig marinad.

Till det gjorde jag också torshi som är ett samlingsnamn på picklade grönsaker från mellanöstern. Det finns massor av rätt sätt att göra torshi (och även att stava det) på och jag valde lite vilt från diverse recept. För övrigt är också kycklingspetten en blandning av flera recept som jag rotat upp på nätet.

Det mest persiska hade väl antagligen varit att servera spetten till ris eller kanske några andra gryn av något slag. Jag sket i konventionerna och brassade på pommes frites istället enligt konstens alla regler. Torshin ska ligga till sig ett par dagar innan den är färdig att äta så ska man följa det här receptet rakt av så måste man börja i tid.

Du behöver för fyra stora portioner

Kyckling och marinad

1 stor kyckling, jag köpte mig en ekologisk Bosarpkyckling
1 påse saffran (0,5 g) utrört i 2 msk vatten
saft från en lime
1 gul lök, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
rivet skal från en apelsin
1 dl yoghurt
1 msk nymalen svartpeppar
1 tsk salt salt

Pensling vid stekning

saft från en halv lime
50 g smör
svartpeppar

Torshi

1 aubergine, skivad
0,5 gurka, skuren i bitar
4 vitlöksklyftor
några blomkålsbuketter
1 potatis, tärnad
1 grön paprika, skuren i större bitar
2 dl vitvinsvinäger
olivolja till stekning
1 msk nymalen svartpeppar
1 dl blandade färska örter
1 msk salt

Tillbehör

Perfekta pommes frites

Gör så här

Börja med torshin för den ska göras ett par dagar i förväg. Koka upp mycket vatten i en kastrull. Lägg i potatis och koka 3 minuter. Lägg sedan i blomkålen, vitlöksklyftorna och paprikan och koka ytterligare 3 minuter. Ta upp och placera i en bunke. Vattna ur aubergine ett par timmar med salt och stek den sedan i väldigt het olivolja. Dela aubergineskivorna och låt svalna. Blanda alla fasta ingredienser i bunken och placera sedan i en glasburk. Fyll på med vinäger. Om inte vinägern räcker så fyll bara upp med vatten.

P1000939b

P1000942b

Observera att det här inte är någon inläggning vars lag är tänkt att konservera grönsakerna speciellt länge. De ska nog ätas upp inom fyra-fem dagar. Vill man göra inläggningar som håller längre så rekommenderar jag en 1-2-3-lag.

Nu är det dags för kycklingen. Man kan så klart välja att köpa kycklingfiléer istället för en hel kyckling men hur roligt är det? Jag köpte som sagt en hel Bosarpkyckling som jag får stycka.

P1000953b

Skär ut kycklingbrösten genom att skära längs bröstbenet och ner efter revbenen. Med en vass kniv går det som en dans och jag har knappt något svinn alls. Min rtt så sprillans japanska allkniv är helt suverän för det här. Den är tillräckligt vass för att man ska kunna raka sig med den och jag är helt förälskad i den.

P1000955b

Skär sedan loss benen och skär dra av skinnet. Skär sedan runt benen vid knäleden. Snitta sedan lår- och klubba längs med benet och skär loss. Bilden nedan är tänkt att visa hur jag menar.

P1000957b

Man kan så klart göra hur man vill men det här blir väldigt bra. Vingarna orkade jag inte bena ur utan de får följa med hela efter att jag skurit på vingtippen.

Ta sedan tillvara skrovet och koka en fin buljong

P1000960b

Blanda ingredienserna till marinaden och lägg ner kycklingdelarna. Blanda ordentligt och ställ in i kylen i ungefär ett dygn.

P1000963b

När det är dags att laga mat så träs kycklingdelarnaupp på träspett. Det är vettigt att använda två träspinnar per grillspett för att inte köttet ska snurra runt för mycket.

P1000964b

Hetta upp en torr grillpanna tills det börjar pyra om den. Smält smöret och blanda ner svartpeppar och limesaft. Pensla grillspetten med smöret och lägg ner i den heta pannan. Tryck gärna på spetten med en stekspade.

P1000967b

P1000969b

Stek ungefär två minuter på varje sida och lägg sedan spetten i en ugnsfast form och stoppa in i ugnen på 150 °C i ungefär 15 minuter. Är man osäker kan man kolla med en termometer så att innertemperaturen är vettig på kycklingen. 67-68 °C är lagom för mig.

Jag skriver inte ner hur jag gör pommes fritsen för det har jag gjort förr.

Servera spetten med en hög pommes toppat med torshin. Ett par skivor kiwi passar också fint till maten. Det var himmelskt gott.

P1000981b

P1000986b