P1030836

Pad thai med kyckling

Pad thai är en av de vanligaste rätterna på gatorna i Thailand och tillgänglig i allehanda varianter.

Här kommer en pad thai-variant på kyckling. Jag gjorde det lite bökigt genom att köpa en hel kyckling eftersom det var den enda kycklingen jag kom över som var KRAV-märkt. Annars passar det nog väldigt fint med urbenade kycklinglår (ja, jag vägrar kalla det för kycklinglårfilé, det är fan inte filé på något sätt det där). Fördelen med mitt tilltag var att jag kunde koka kycklingbuljong på skrovet, vilket så klart var bra då det även behövdes kycklingbuljong till nudlarna, men det är lite bökigt att stycka bort köttet från en rå kyckling.

Jag tänkte inte babbla så mycket mer om maten. Vill ni ha andra nudelrecept så har jag några fler. Här är en räknudelrätt som känns lite thailändsk och här hittar du en annan kycklingnudelrätt (Chicken chow mein) med sichuanskt ursprung. Sök också på nudelsoppa i sökfältet så hittar ni lite sånt. I övrigt så tänker jag fortsätta tjata om Facebook. Jag använder bloggens Facebooksida till lite andra saker än att länka till bloggen så följ gärna den. …mest kastar jag bara ur mig griniga saker där, så det kanske inte är så viktigt att följa ändå.

Du behöver

Pad thai-sås

1 msk tamarindpasta
2 msk fisksås
3 msk sriracha
3 msk palmsocker (eller farinsocker)
svartpeppar

Wok

kycklingkött från en kyckling, alternativt 500-800 g urbenat kycklinglår
2 msk ljus soja (japansk eller kinesisk)
1 tsk potatismjöl
250 g risnudlar
2-3 neutral olja
4 vitlöksklyftor, skivade
2 röda chilis (spansk peppar)
200 g färska böngroddar
2 dl kycklingbuljong, gärna hemgjord som inte är så salt
3 salladslökar eller stjälklökar
0,5 kruka koriander, grovt hackat
1 dl torrostade jordnötter, grovt hackade
1 lime, i klyftor

Gör så här

Rör ihop allt till pad thai-såsen och ställ undan.

Koka nudlarna i sem minuter och skölj dem sedan i kallt vatten. Låt stå och vila.

Hacka upp kycklingköttet i rätt små bitar. Blanda med potatismjöl och soja och låt marinera i minst 15 minuter.

Hetta upp olja i en bra gryta och fräs vitlök och chili i den. Lägg sedan ner kycklingen och fräs den i ungefär fem minuter.

P1030836

Tillsätt buljong och fräs i ytterligare ett par minuter. Tillsätt sedan pad thai-sås, böngroddar och nudlar och rör hela tiden tills du får ihop allting bra, jag brukar använda två salladsbestick. Det är knepigt men det blir verkligen rätt så homogeniserat efter ett tag. Smaka av med salt.

Ös upp på ett fat och toppa med strimlad färsk lök, jordnötter, lime och koriander. Ställ fram sriracha vid serveringen, det kan behövas lite mer för att justera styrkan uppåt. När du äter maten så pressar du färsk limesaft över alltihop, det blir fantastiskt gott.

På det hela taget är det här en väldigt lättlagad rätt som är klar på ungefär en halvtimma.

P1030842

P1030843