Räknudlar

Igår fick jag för mig att jag skulle laga nudlar på två sätt och servera bredvid varandra, men när det väl var dags att laga så kände jag att det blev lite för stressigt med två parallella rätter som båda vinner på att serveras direkt när de är klara. Jag valde då att bara laga räknudlarna och sparade kycklingnudlarna till idag. Kanske lite fantasilöst att käka nudlar två dagar i rad, men det var inte meningen från början.

Svensk slafswok är något jag i det längsta försöker undvika. Den består av grönsaker som i värsta fall är frysta ”wokgrönsaker” och hettas upp för sakta i en panna. I detta låts strimlor av dålig kycklingfilé koka i sina egna köttsafter och det avslutas med nudlar, soja och sweet chili-sås. Först tänkte jag skriva att det är vidrigt, men det är det ju så klart inte. Det är bara inte alls speciellt gott. Jag kan tycka att vi svenskar liksom fastnar i ett såstänkande, all mat vi gör ska liksom bara i sås. Missförstå mig nu inte, jag älskar sås, men om allt badar i sås så smakar ju också allt man lagar… sås. Det är dessutom väldigt lätt att konsistenser går förlorade.

Jag läser rätt så mycket nu om östasiatisk matlagning. Jag är så klart enormt mycket nybörjare och har massor att lära så det jag skriver om det här i bloggen kan mycket väl bli fel så rätta mig gärna. Wok är inte heller något jag egentligen kan göra hemma för jag har ingen gasspis, vilket i princip är en förutsättning för bra wokande. Meningen är att maten ska hettas upp jättemycket och snabbt för att inte förlora sin stuns och woken är dessutom utmärkt att jobba med. Jag får jobba med en stekpanna som är så het det bara går att göra den på en vanlig spis. det går med andra ord att laga mycket bättre wok än vad jag gör och jag undviker gärna att ens använda ordet wok då det ändå inte är det jag håller på med. Några saker som är viktiga är i alla fall:

1. Lägg i saker i rätt ordning, vill du ha stuns i salladslöken så måste den i sist när maten är klar, den får inte ligga med köttet för då tappar den all spänst.
2. Balansera umami, syra, salt och sött. I många av de östasiatiska köken görs detta med svamp, lime/citron, fisksås/räkpasta/torkade räkor och socker, kanske frukt. I grytor som kokar längre är det lättare att balansera för där kan du avsluta med att smaka av med fisksås och lime men i en wok har du inte riktigt de möjligheterna för den ska inte stå länge på uppvärmning.

Gårdagens räknudlar blev nästan för stark. Det är lustigt det där med chili och jag glömmer ofta hur mycket starkare chilin är om man inte låter den koka länge. Capsaicin, som är den starka substansen i chili, är förhållandevis flyktigt. Du kokar alltså bort det i en gryta som du kokar tillräckligt länge. Därför kan du utan problem smacka på med tolv chilifrukter i en gryta och ändå inte brinna upp när du äter den. I en nudelwok tillagas chilin minimal tid och styrkan blir därför bra mycket tuffare. Jag och Emma satt i soffan och flämtade med illröda läppar igår efter att maten var uppäten. Emma försökte doppa ner läpparna (???) i mjölk, det hjälpte sådär. Gör jag samma sak igen så halverar jag mängden chili men jag skriver ändå upp receptet som jag gjorde det igår, vi ska inte ensamma få gå på den här minan.

Du behöver för två stora portioner

6 kungsräkor
1 tsk hela korianderfrön
1 tsk hel svartpeppar
ett stänk olja
lite salt
juice från en stor lime
1 msk fisksås
2 msk japansk soja
1 msk farinsocker
2 jalapenos
1 grön spansk peppar
1 schalottenlök
3 stjälkar salladslök
0,5 morot
1 näve torrostade jordnötter
en kruka koriander
125 g risnudlar
sesamolja
mer neutral olja

Gör så här

Börja med att koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg ner nudlarna och koka i tre minuter. Skölj dem sedan direkt i kallt vatten och låt rinna av. Stänk över lite sesamolja och rör om och låt ligga i en skål till senare.

Blanda limejuice, fisksås, soja och socker. Rör om tills sockret löst sig och ställ undan.

Skala räkorna och blanda med mortlade korianderfrön och svartpeppar. Det är rätt så mycket svartpeppar och det gör underverk för smaken. Salta lite ovanpå räkorna och låt stå i en skål.

P1020285

Skiva all chili och schalottenlöken. Skär tändstickor av moroten och strimla salladslöken. Hacka den färska koriandern men spara några blad för garnering.

P1020287

P1020289

Hit går allt att förbereda. Sen kommer det gå undan och maten ska serveras direkt när den är klar. Ta en snus, kör ut ungarna från köket och sätt sedan igång.

Hetta upp två matskedar neutral olja i en panna. Stek chilin och schalottenlöken en minut under omrörning. Tillsätt sedan räkor och stek ytterligare en minut under omrörning. Tillsätt nu morotständstickor och limesåsen och låt puttra i några sekunder. Sen kastar du snabbt nudlar och försöker dela upp dem i pannan så att vätskan väter dem ordentligt. Vätskan ska liksom sugas upp av nudlarna. Avsluta med att kasta i salladslök, jordnötter och den hackade koriandern och ta av pannan från plattan och rör om.

Servera direkt och toppa med koriander. Själva matlagningen efter förberedelserna tar lite drygt fem minuter bara så egentligen är det finfin mat att snabbt servera.

P1020293