P1020298

Kycklingnudlar – Chicken chow mein

Jag har märkt att det blir lite så här i min blogg – flera liknande inlägg på samma tema i rad. Nu är det kanske inte varje gång så uttalat som den här gången, då det kommer nudelrecept två dagar i rad. Ber om ursäkt för det.

Min tanke i förrgår var ju att jag skulle laga två olika nudelrätter och servera samtidigt. Klockan blev sent och jag orkade bara med en rätt vid det tillfället, men jag hade ju börjat förbereda även för den andra rätten så den fick det bli igår.

Först tänkte jag ta upp en viktig sak om kyckling. Jag gillar inte kycklingbröstfiléer alls. Jag förstår argumenten till varför det är så pass populärt då det är så enkelt och bra att ha i frysen och bla bla bla. Man slipper kladda ner sig med styckning, urbening och sånt och kan brassa på det i ugnen med matlagningsgrädde och annat snusk. Visst händer det att jag också använder bröstfiléer men ni som följt min blogg ett tag ser att det minsann inte är så ofta. Förutom att köttet i sig är smaklöst, tråkigt och torrt, speciellt om det är uttaget ur resten av fågeln, så är det också det köttet som det nästan fuskas mest med. ”Vattenmörat” va? Ursäkten är att det blir lättare att laga mat på det för det torkar ut långsammare. Istället får man en svampig konsistens och en påtaglig doft av avlopp. Det finns väl knappt några bröstfiléer längre som man inte pumpat in vatten i? Det här gäller så klart inte finmärkena som Bosarp m fl, de bröstfiléerna är ofantligt mycket bättre än de billigare alternativen men jag tycker fortfarande inte att de spöar hel fågel.

Det jag lagade igår var en kycklingnudelrätt (kallas i USA ofta för Chicken chow mein), i de allra flesta recept man hittar på dylika rätter så förordas strimlor av kycklingbröstfilé och jag håller inte alls med om att det skulle vara det bästa. Strimlor av så pass torrt kött är i princip omöjligt att lyckas med, punkt. Så därför kommer här ett viktigt tips: I alla lägen där det i receptet står att du ska använda bitar/strimlor/skivor av kycklingbröstfilé, byt då ut det mot grillad kyckling som du sedan urbenar och sliter lagom stora munsbitar från. Det är helt överlägset och INTE jobbigt. Det finns problem med hel fågel också och jag har nyligen läst en helt fantastisk artikel om fysiken kring grillning av hel kyckling, men det kommer jag tillbaka till vid ett annat tillfälle. Nu får vi nöja oss med inte-så-perfekt-grillad-kyckling, som fortfarande är flera divisioner bättre än torrt, strimlat bröst.

Du behöver

1 hel kyckling
1 msk ”five spices” eller annan kinesisk kryddblandning (jag återkommer till min nedan)
salt
2 dl vatten
ytterligare 1 msk kinesisk kryddblandning
2 msk kinesiskt risvin (eller sherry)
1 msk vitvinsvinäger
1 msk kinesisk soja
1 msk neutral olja
1 tsk farinsocker, kanske hellre palmsocker
1 tsk nymalen svartpeppar
4 salladslökar, skuren i bitar
1 röd chili, strimlad
2 msk finhackad ingefära
3 vitlöksklyftor, skivade
1 schalottenlök, skivad
neutral olja för stekning
150-200 g nudlar (jag kör med risnudlar p g a glutenallergi, men till den här rätten passar det bättre med vetebaserade så välj någon god sort av det)
sriracha som topping

Gör så här

Rätten tar egentligen ingen tid alls att laga om man bortser från grillningen av kyckling, men jag tycker ändå att man ska göra det. Badda in kycklingen med kryddblandningen. Jag använder en med 13 olika kryddor som jag har köpt på en kinesisk butik. Det är en farbror med rolig hatt på asken.

P1020298

 

Salta också kycklingen lite och lägg den i en ugnsform. Häll ett par deciliter vatten i botten. Sätt in i ugnen på 175 °C och ös ungefär en gång var tionde minut. Efter lite drygt en timma är den klar. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna en halvtimma. Plocka sedan bort allt kött och passa samtidigt på att dela upp köttet i lagom munsbitar. Jag kokar alltid buljong på skrovet eftersom det är både lätt att göra och blir förbannat bra. Min buljong tänker jag använda i kväll när det ska bjudas chili cheese fries. Hälften av köttet kan du frysa in till ett annat tillfälle, kanske en fin soppa?

Koka nudlarna efter beskrivningen på förpackningen (ofta 3 minuter). Skölj med kallvatten och häll på lite olja så det inte klibbar ihop för mycket.

Blanda kycklingköttet med 1 msk kryddblandning, soja, risvin, vinäger, socker och svartpeppar och låt stå i en bunke.

P1020299

Hetta upp en torr panna otroligt mycket. Det ska pyra om den. Slå i olja och stek snabbt chili, ingefära, schalottenlök och vitlök. Max 30 sekunder.

Sila av kycklingköttet men spara marinaden. Lägg i kycklingköttet och stek under omrörning tillsammans med övriga grejer i ungefär 1 minut. Tillsätt sedan marinaden och nudlarna och rör om ordentligt. Det här är ju en källa till irritation när man lagar nudelrätter. Det går ju inte att fördela in kött och annat i nudlarna. Nudlarna hamnar i en klump i mitten av pannan medan resten lägger sig utanför. Ett skit är det. Ta en snus, rabbla lite svordomar och försök ändå. Ge upp efter ett tag och tillsätt den skurna salladslöken.

P1020297

P1020300

Ta direkt av pannan från plattan och servera på tallrikar. Toppa med sriracha och ät. Kycklingen blir verkligen suveränt god när den serveras så här och efter att ha ätit den så kommer du inte se åt kycklingfiléer mer.

P1020301

 

Vi kommer förmodligen börja skita blod snart om vi fortsätter vår chili-spree.