P1030898

Po’boy sandwich med friterade tonfiskbollar

Jag kanske skulle ha som tradition att blogga om en macka på lördagar. Eller det är nog jobbigt att bestämma, men jag kan försöka i alla fall.

Här har vi i alla fall en rätt så otrolig macka som doftar New Orleans. Jag associerade först namnet med något asiatiskt men så är det inte alls, det härstammar från ”poor boy” som på louisianadialekt blir po’boy, och mackan sägs vara döpt efter strejkande bilfabriksarbetare. Jag har hittat inspiration från en massa ställen på nätet, men mest tittade jag nog på den här mycket trevliga sidan.

Det är faktiskt svårt att sätta fingret på vad exakt som är en po’boy sandwich då den finns i en mängd varianter med allt från friterade räkor eller andra skaldjur och fiskar, till köttskivor, bråkat nötkött och olika såser. Jag får fanimej ingen ordning på det alls. Såserna verkar variera också. Det enda som är gemensamt är att de serveras i baguette och på något sätt är cajunkryddade och alla sorter jag läst om verkar otroligt goda. Skitsamma att vi inte riktigt kan definiera mackan, det är god jävla mat och mackan jag skriver om här käkade vi med stor behållning till ett avsnitt True Detective igår. 

Var inte rädd för att den verkar lite jobbig för det är den inte. Jag skulle säga att man drar ihop hela rätten på ungefär en halvtimma och den är svår att misslyckas med. Ingredienslistan har en viss längd men ”Gör så här”-delen är kort. Jag tror inte heller det är så viktigt att fritera i fritös då bollarna håller ihop fruktansvärt bra; det bör gå att göra i en liten kastrull eller i en stekpanna. Det är större fördelar med fritös när man friterar mjuka saker och saker som smälter inuti, då är det viktigt att snabbt bygga upp en skorpa och det duger inte då att oljan svalnar skitmycket när maten lassas ner. Sen ska man så klart köpa sig en fritös ändå, det är inte speciellt dyrt och att komma hem från jobbet på fredagen och plocka fram fritösen medan en god öl korkas upp hör liksom till livets höjdpunkter. 

En till sak innan receptet… Remouladsåsen till den här mackan är sjukt bra och just amerikansk remoulad är ett ämne som skulle kunna fylla en blogg bara det. Vi i Sverige (och Danmark) är vana vid att remoulad består av majonnäs, curry och bostongurka och visst kan väl det kallas remoulad, men i USA är det ett mycket bredare begrepp. Namnet remoulad sägs också komma från det latinska namnet på pepparrot, armoracia, hur nu fan det kan hänga ihop. Dagens remoulad är faktiskt rätt så het och innehåller både pepparrot och lite hot sauce. Ska ni inte göra något annat i det här receptet så prova i alla fall såsen, servera den förslagsvis till stekt lax.

Fler mackrecept hittar du här.

Du behöver för fyra rejäla mackor

Het remoulad

0,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans)
1 msk söt och grovkornig senap (jag körde på Graveleijs)
1 msk tomatketchup
1,5 msk nyriven pepparrot
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk kapris
1 salladslök, grovt hackad
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk paprikapulver
hot sauce efter smak (jag drog i 2 msk Blair’s Golden Death Sauce)

Tonfiskbollar

2 burkar tonfisk i vatten
2 salladslökar, hackade
1 ägg
1 msk majonäs (hemgjord eller Hellmans)
1 tsk cajunkryddblandning 
ströbröd (helst panko om man inte som jag är glutenintolerant)
frityrolja

Övrigt

baguette
strimlad spets- eller vitkål
skivade tomater
picklade morötter och gulbetor (kan så klart bytas ut mot något annat gott picklat)

Gör så här

Börja med att göra remouladsåsen. Lassa ner alla ingredienser i en mixer och mixa det lite grovt. Ställ in i kylen.

P1030898

Ta alla ingredienser till tonfiskbollarna utom ströbrödet och placera i mixern. Mixa så gott det går. Det är lite lurigt då det är förhållandevis torrt men det behöver å andra sidan inte mixas så väl heller. Rulla tolv bollar av smeten och panera dem i ströbröd. Fritera på 160°C tills ytan är fin. Det här kan mycket väl vara de enklaste bollarna jag någonsin friterat, de höll ihop så himla bra.

P1030906

Motera mackan genom att skära en skåra i en lagom stor baguettebit. Lassa på vitkål, tomatskivor och picklade grönsaker. Lägg sedan ner tre friterade tonfiskbollar och toppa med remouladen. Sen får du försöka äta den där så gott det går. Jag tyckte det gick förvånande bra.

P1030902

P1030912-2