P1030302

Cochinita Pibil

Det här är nog den första mexikanska maten som jag bloggar om. Vissa påstår att det är ursprunget till pulled pork men det vette fan egentligen.

Pulled pork är jag så trött på så jag kan spy. Jag vet att jag har bloggat om det ett flertal gånger och i ärlighetens namn är jag inte ett dugg trött på smaken. Jag är bara heligt trött på allt förbannat tjat om det.

Nu kommer en liten grej som jag knappt vågar skriva. Jag har gjort pulled pork länge, mycket längre än jag har vetat vad det heter. Jag bjöd t ex på det i anslutning till min disputation år 2006 och kallade det då för ”debris” (med engelskt uttal av någon obegriplig anledning). Sen kallade jag det för bråkat fläskkött helt enkelt, det är ju den korrekta svenska termen. Därefter kom pulled pork. Överallt och jämt. Jag kommer aldrig mer blogga om det.

Jag inser vilken irriterande jävel jag är. Mitt beteende nu är så störigt hipsteraktigt så man kan spy. Jag sågar först pulled pork, sen berättar jag att jag var först med det och slutligen skriver jag om Cochinita Pibil och kallar det för en mer ursprunglig rätt. Döda mig. Det är ju dessutom så att jag säkert har fyra recept på pulled pork i bloggen så jag kastar milt sagt sten i glashus. Glöm allt jag skrivit här ovanför och gå direkt på receptet för det här är faktiskt riktigt gott. 

Det enda kruxet med receptet är att hitta achiote-/annattopastan, den kan vara riktigt klurig att komma över. Det är en kryddpasta baserad på annattofrön, som jag faktiskt skrivit om tidigare. Kryddpastan är diskret men trevlig och gör verkligen rätten.

P1030302

Det är också väldigt mycket syra från citrusfrukt i maten, men det gör bara att den lyfter ytterligare. Egentligen ska man använda pomerans till cochinita pibil och jag såg färsk sådan på en affär för inte så länge sedan. Jag tror det är säsong precis nu. När jag väl skulle handla till maten fanns det inte så jag ersatte den med andra citrusfrukter.

Till maten har jag hämtat massor (all) inspiration härifrån och härifrån. Jag har också tillsatt chili i marinaden och det ska man nog inte göra om man vill göra riktig cochinita pibil. Det skiter jag högaktningsfullt i för jag gillar chilismaken. Majs- och fänkålssalsan blev för övrigt jäkligt bra.

Förlåt för det där jobbiga och hipstriga jag skrev ovan. Här är receptet.

Du behöver för 6-8 portioner

Cochinita Pibil

1,5 kg hel fläskkarré
50 g annattopasta
4 vitlöksklyftor, pressade
1 dl saft från pomerans, citron, lime och/eller apelsin. Blanda hur du vill.
2 tsk salt
2 chilis av någon favoritsort, urkärnade och hackade
2 msk mexikansk oregano (kan ersättas med vanlig oregano men det är inte rätt)

Majs- och fänkålssalsa

4 hela majskolvar
smör till stekning
1 fänkål, fint skuren
1 jalapeno, urkärnad och finhackad
saft från 1,5 lime
0,5 kruka koriander
socker, salt och peppar

Övriga tillbehör

friterade majstortillas
riven mexikansk hårdost, funkar med manchego eller salladsost också
halvmosade svarta bönor
picklad rödlök
picklad chili av något slag

Gör så här

Köttet ska marineras ordentligt så du måste börja ett dygn innan med maten. Blanda citrussaft med annattopasta, chili, vitlök och oregano. Salta lite försiktigt och försök röra ut pastan så gott det går.

Skär karrén i sex-sju delar och knöla ner delarna i marinaden. Låt stå ett dygn i kylen och rör om lite emellanåt om du kommer ihåg det.

Dagen då det är dags att äta så sätter du ugnen på 150°C, ös ner det marinerade köttet samt marinaden i en bra gryta som pallar en längre vistelse i ugnen och tjonga in grytan i ugnen, givetvis med locket på. Låt stå där i ungefär 3 timmar. 

Plocka därefter upp köttet och dra isär det med ett par gafflar. Det kan fortfarande vara lite svårt att dra isär men gör det ändå. Lägg tillbaka köttslamsorna i marinaden och ställ den nu på spisen och koka tills du är nöjd med köttet. Då tar du av locket och reducerar ner hela alltet till lagom vätskighet.

Salsan gör du genom att smörsteka majskolvarna hela tills de får fin yta runtom. Skär bort majskornen och samla dem i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Det blev en väldigt god salsa.

Servera cochinita pibil med övriga tillbehör.

P1030300