P1030305

Italiensk lammstek

Idag blir det långsam matlagning. Den här fantastiskt goda rätten lagas i ugn i sex-sju timmar men sköter sig själv större delen av tiden.

Det går lite tid mellan posterna nu i bloggen den senaste veckan. Det beror på massor att göra på jobbet, sjuka barn och en fru som är väldigt upptagen med att skriva en kemilärobok. Jag tycker ändå det kan vara okej med typ tre-fyra blogguppdateringar i veckan. Det är lustigt det där, jag har haft bloggen i 1,5 år nu och jag är inte i närheten att ha slut på idéer på mat. Ju mer mat jag lagar ju bredare blir mitt intresse och ju mer vill jag prova. Jag har svårt att tänka mig att den här bloggen någonsin kommer att upphöra.

Min svåger som gjort designen till bloggen (vill ni kontakta honom så heter hans firma Bastard Reklam) har en liten idé om en rolig sak till bloggen som kommer sjösättas under våren. Hoppas att det blir så bra som jag tror. Det handlar om att ha tillgång till utvalda recept på ett smidigt sätt offline.

Nu ska det bli några ord om lamm. Jag köpte en hel lammstek på ben från City Gross. Min initiella tanke var att göra en mexikansk rätt på helstekt lammstek men efter lite funderande så vreds ögonen mot det italienska köket. Jag hittade det här Jamie Oliver-receptet att inspireras av men jag lagade köttet mycket längre för att få det sådär galet sönderfallande och saftigt.

Det blir en förbannad massa mat och i veckan kommer det komma fler poster på vad jag gör med resterna. En hel lammstek kostar runt 250 spänn om man har tur men tänker man till lite kan man få den att räcka till långt fler än tio portioner och då har vi helt plötsligt väldigt prisvärd mat. En annan sak: Bland det sämsta man kan köpa i köttväg är vakuumpackad och benfri lammstek. Ofta är den packad i en påse med en förbannad massa tryck på så det finns inte en chans att bedöma köttets utseende innan påsen öppnas. I regel luktar det kloak om köttet och det är slamsigt styckat. Jag har alltid blivit besviken på såna köttbitar. Det är också så otroligt blött så det nästan blir svampigt. Kött ska vara rätt så torrt och kompakt. Jag skulle vilja rekommendera alla att sluta köpa vakuumpackat kött, speciellt importerat sådant. Nu till receptet.

Du behöver för ett helt kompani

Lammsteken

en hel lammstek på ben (ungefär 2,5 kg)
olivolja
salt och peppar
4 rödlökar, skalade och klyftade
2 auberginer, delade i ojämna bitar
mer olivolja (ungefär 2 msk)
1 msk saft från pressad citron
salt, peppar och torkad oregano
färsk rosmarin

Tomatsåsen

2 röda lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
4 sardellfiléer
0,5 dl vitt vin
2 burkar väldigt bra konserverade tomater
1 chili, röd spansk peppar funkar bra
salt, socker och svartpeppar

Tillbehör

hemgjorda smörstekta gnocchi (googla, finns massor av recept. Vill du göra glutenfritt så byt bara ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix. Blir superbra)
något grönt
kapris
grovt riven parmesan (jag hade missat att köpa det)

Gör så här

Klappa in lammsteken med olja, salt och peppar. Stek den hastigt så gott det går i en stekpanna för att få yta. Alla ytor kommer du helt enkelt inte åt för den får inte riktigt plats i stekpannan och har en sån form som omöjliggör det.

P1030305

P1030308

Lägg steken i en ugnsfast form och lassa på med lökklyftor på sidorna, täck med ugnsfolie. Sätt ugnen på 125 °C och skjutsa in köttet. Låt stå i ugnen i tre timmar. Koka under tiden tomatsåsen.

För att göra tomatsåsen börjar du med att steka lök och vitlök på medelhög temperatur i lite olivolja. Lägg ner sardellfiléer och låt dem liksom lösas upp i lökblandningen. Tillsätt sedan vitt vin och låt koka ner rejält. Häll på tomater och lägg ner chilin, som du först har pickat en hel del hål i och puttra i ungefär en halvtimma utan lock. Smaka av med socker, salt och svartpeppar. Några blad rosmarin går också att tillsätta. Plocka bort chilin.

När köttet puttrat på i ugnen i tre timmar så tar du ut det och lyfter av folielocket. Blanda aubergine med två matskedar olivolja, citronsaft, salt, peppar och oregano i en bunke. Blanda om ordentligt. Sprid ut auberginbitarna i formen bredvid köttet. Häll tomatsåsen över köttet och lägg några stammar med rosmarin ovanpå och kasta in formen i ugnen igen. Den här gången utan folielock.

P1030310

Höj temperaturen till 150 °C och låt stå i ytterligare tre timmar. Har du varmluftsugn så bör du vara observant så det inte torkar ut. En sån ventilerar ut vattenånga mycket bättre än en vanlig ugn vilket gör att det torkar ut fortare.

Smörstek lite gnocchi inför serveringen.

När du tagt ut köttet så skär du försiktigt och med en väldigt vass kniv ut skivor av köttet.

P1030311

P1030313

P1030326

Servera genom att lägga en hög med aubergine, tomat och annat på en tallrik. Lägg på några köttskivor. Strö över kapris och parmesan och lägg lite smörstekt gnocchi vid sidan. Lägg på lite grönt också.

P1030314

P1030317

I veckan återkommer jag med vad man kan göra med resterna.