Dags att fundera på julskinkan

Det är snart jul och det är hög tid att börja planera julbordet. I min värld är 90% av julglädjen alla förberedelserna med julbordet. Tro inte på alla löpsedlar som försöker få dig att inte stressa upp dig över julmaten; det är klart du ska stressa upp dig över den. Den bästa sortens panik infinner sig när överambitiös julmat ska planeras.

Jag tänker göra min julskinka riktigt grundligt men det finns ingen riktig poäng med att skriva om den i år för det gjorde jag förra året. Därför länkar jag istället till det.

Jag köper en helt obehandlad skinka med ben och rimmar själv så det krävs att jag är ute i tid. Skinka kan ni så klart beställa från diverse gårdsbutiker, men det går också att beställa från vanliga butiker. Se till att beställa med ben, det lyfter skinkan till löjliga höjder. Fjolårets skinkposter var fem till antalet men jag hoppar nu direkt på den andra och länkar också till resten av posterna.

Rimma skinka

Kela med skinka (???)

Urvattning av skinkan

Ugnsstekning och griljering

Jag använde mig helt och hållet av Kristofer Franzéns recept från DN, så om man vill kan man läsa det istället. Franzén är lite av en svensk mästare i charkuteri så honom kan man lita på.