Ångkokt lax med paprika- och champinjonfräs och brynt smör

Det är lite segt och går på matsparlåga hemma hos oss. Jag har råkat ut för någon, än så länge inte helt klarlagd, och lite trist sjukdom så det är lite hängigt. Matlusten är inte på topp men matlagningslusten är på något konstigt sätt det. Det är i och för sig en ganska bra kombination för jag kan behöva gå ner några kilo.

Jag brukar ju skriva att vardag inte ska existera på min blogg men ibland postar jag ändå vardagsrätter. Gårdagens lax är egentligen inte speciell på något vis men lagas den ordentligt och läggs upp skapligt så kan det ändå kännas lite festligt. Att koka fisk på vanligt sätt är nästan uteslutet för mig. Jag tycker det blir så jäkla trist och vattnigt. Undantagna är fisksoppor och -grytor, men inte hellr där låter jag fisken koka utan den får ligga i sjudande spad. Det jag däremot gillar är ångkokt fisk om nu smaken ska hållas rätt så mild. Stekt fisk är så klart också gott men den domineras ju i smaken av stekytan så ibland kanske man vill gå åt ett lite mildare håll.

Vid ångkokning av fisk så gäller det verkligen att hålla koll så den inte överkokas. Jag upplever det nästan som att fisken blir klar fortare av det än av att den ligger i en soppa och det går väldigt mycket fortare än att steka den. Ångkokning är en väldigt mild tillagningsmetod och smaken från fisken bevaras i hög grad, vilket gör att det blir viktigt att välja riktigt bra fisk. Jag köpte fin lax hos en fiskhandlare för den här rätten. För övrigt skulle jag aldrig drömma om att köpa sunkiga äckelpäckelportionslaxbitar från frysdisken till någon mat. De är verkligen dåliga allihop.

Nu till det enkla receptet.

Du behöver

600 g fin laxfilé
lite salt
1 röd paprika, strimlad
200 g champinjoner, skivade
smör till stekning
50 g smör att bryna

Gör så här

Smält lite smör i en stekpanna och stek försiktigt svampen och paprikan. Jag tycker inte det ska stekas alltför hårt.

Sätt igång ångkokning. Salta lite på laxen och lägg den i ångkokaren och ha sedan koll på den. Jag använder alltid termometer i de här lägena och siktar på en innertemperatur på 46 °C på fisken. Jag läser ofta att folk siktar på 55 °C men det tycker jag är åt helvete för högt. Skaffa en snabb sticktermometer med så tunn givare som möjligt och använd den.

Jag tycker inte det är någon vits att köpa svindyra termometrar utan jag har hellre många billigare som jag tvåpunktskalibrerar direkt när jag har köpt dem. Tvåpunktskalibrering kan du göra med isvatten i en bunke som du rör omkring ordentligt i och låter stå ett tag så temperaturen homogeniseras. Efter 10 minuter har du garanterat exakt 0 °C i det badet förutsatt att det finns isbitar kvar. I kokande vatten har du 100 °C. Stämmer termometern på de temperaturerna så stämmer den med stor sannolikhet emellan också.

Smöret bryner du genom att smälta det i en kastrull. Jag rör försiktigt kastrullen på plattan under processen och när smöret fått en brunaktig färg och doftar knäckigt och fantastiskt lyfter man försiktigt av kastrullen. Skumma av allt skum på ytan och släng bort och dekantera sedan försiktigt av det brynta smöret till en såssnipa eller dylikt. Se till att du inte får med bottensatsen. Brynt smör är en liten försmak på paradiset.

Servera genom att lägga upp lite svamp- ochpaprikafräs på en tallrik. Lägg på fiskbiten och strö lite flingsalt över. Toppa eventuellt med något grönt. Häll lite brynt smör över fisken och mer på sidorna. Servera med kokt potatis.

P1020416

P1020419